Kultura     | 11.10.2021. 16:17 |

Punkt Hitne pomoći Stari Grad - U hitnim slučajevima borba s vremenom najbitnija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Vršiteljica dužnosti Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Amra Bašić-Živadinović pohvalila je napore ekipe hitne pomoći Stari Grad koji su prošle sedmice pomogli pri porodu ženi na javnom mjestu, a u pismu općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću istaknula i da puštanja u rad punkta doprinosi bržoj i efikasnijoj hitnoj pomoći na teritoriji te općine.

Medicinska ekipa punkta Hitne medicinske pomoći Stari Grad, predvođena dr. Kemalom Kadrićem, zbrinula je prošle sedmice majku i bebu u rekordno kratkom vremenu, od poziva da se žena porađa u automobilu na tramvajskoj stanici kod Katedrale. Medicinski tim toga dana činili su i tehničari Nedim Salkić i Almedin Burek.

Doktor Kadrić naglašava da se, toga dana po dolasku njihove medicinske ekipe, žena već porodila u automobilu.

- Presjekli smo pupčanu vrpcu, zbrinuli majku i njeno zdravo žensko dijete. U hitnim slučajevima kao što je taj ali i u mnogim drugim, borba s vremenom je najbitnija. Prilikom srčanih zastoja, to je zaista pitanje života ili smrti. Prije nije bilo ovakvih punktova hitne pomoći u gradu, bilo je mnogo teže raditi samo iz našeg centralnog objekta na Dolac Malti - naglasio je dr. Kadrić.

Punkt Hitne medicinske pomoći u Starom Gradu otvoren je krajem augusta ove godine u općinskim prostorijama u ulici Obala Kulina bana 24 i na raspolaganju je 24 sata. Općina Stari Grad izdvojila je skoro 20.000 KM za adaptaciju tih prostorija, dok je opremanje izvršio Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo - saopćila je Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme Općina Stari Grad Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Stanić: Povećan priliv pacijenata sa tegobama koje se mogu dovesti u vezu sa zagađenim zrakom

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS nema zaraženih uposlenika

Punkt u Centru doprinio sigurnosti, skratio vrijeme dolaska medicinskih ekipa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu