Bosna i Hercegovina     | 11.10.2021. 15:38 |

Šarović-Sattler: Prevazići višemjesečnu krizu u BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Predsjednik Srpske demokraske stranke i šef kluba poslanika SDS, PDP i DNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović, sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom u cilju razgovora o aktuelnim i otvorenim pitanjima koja trenutno dominiraju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Posebna pažnja posvećena je mogućim načinima prevazilaženja višemjesečne krize, stagnacije i sve većeg zaostajanja na putu evropskih integracija.

„Na sceni je opšta nezainteresiranost vlasti u BiH da napravi bilo kakav korak ka izlasku iz najnovije krize. Nakon nametanja Inzkovog zakona, čak nije održan nijedan sastanak, niti se traži bilo kakav odgovor ili rješenje. Narotiv, pravi se „kriza na krizu“, a kao rezultat imamo samo potpunu stagnaciju i nazadovanje“, istakao je predsjednik Šarović.

Na sastanku je istaknuto da jedan od osnovnih prioriteta moraju biti izmjene Izbornog zakona kao i implementacija preostalih 14 ključnih prioriteta, u cilju ispunjavanja kriterija Evropske unije za otpočinjanje pregovora o članstvu.

„Simptomatični su nasrtaji na slobodu govora u Republici Srpskoj, koja se ovih dana manifestuje kroz samovolju RTRS-a da ne uključi komercijalne televizije na MUX A čime se gasi signal tih televizija na nekim dijelovima Republike Srpske. Vlasti također koče i reformu izbornog zakonodavsta pa su se odlučili za strategiju odugovlačenja čiji je cilj da se u izbornu 2022. uđe s nepromjenjemim izbornim pravilima koji dozvoljavaju korupciju više puta viđenu na izborima“ - poručio je Šarović nakon sastanka, prenosi Sektor za politiku i medije SDS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Brčko: Sattler pozvao vlasti da usvoje neophodne zakone

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom