Svijet     | 11.10.2021. 20:31 |

Bennett: Izrael će zadržati Golansku visoravan

FENA Internet

JERUSALEM, 11. oktobra (FENA) - Izrael će zadržati Golansku visoravan, koju je preoteo od Sirije u ratu 1967. godine, čak i u slučaju da se međunarodni stavovi prema Damasku promjene, izjavio je izraelski premijer Naftali Bennett u ponedjeljak.

Bivši američki predsjednik Donald Trump u 2019. godini raksinuo je sa svjetskim silama priznajući izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni nakon njene aneksije iz 1981. koju nije priznala međunarodna zajednica.

Bennettovi komentari dolaze u vrijeme dok aktuelna američka administracija štiti zakonski status Golana, i neke arapske zemlje u savezništvu sa SAD ublažavaju svoje negativne stavove prema sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izazvane njegovim bavljenjem deceniju dugim građanskim ratom.

Obračajući se konferenciji o budućnosti Golana, Bennett je izjavio da je unutrašnji sirijski sukob "uvjerio mnoge u svijetu kako je možda korisno da ta divna i strateška teritorija bude u rukama države Izrael".

- Čak, međutim, i u situaciji da - koja bi se mogla desiti - svijet promjeni stav prema Siriji, ili svoj odnos s Assadom, to se neće doticati Golanske visoravni - izjavio je on na forumu čiji su domaćin bile konzervativne novine Makor Rishon.

- Golanska visoravan je izraelska, tačka - kazao je.

Bennett je u govoru obećao udvostručiti obim izraelskog stsnovništva na Golanu, koji otprilike broji 20.000 ljudi i jednak je obimu arapske zajednice Druza koja iskazuje lojalnost prema Siriji.

Zvanični izvor u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova osudio je Bennettove komentare.

- Takve agresivne izjave i politika neće promjeniti vječnu istinu da je Golan bio i ostat će arapski i sirijski, i bit će vraćen matici prije ili kasnije - kazao je izvor, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo