Svijet     | 12.10.2021. 10:03 |

Odbor MMF-a podržao Georgievu nakon revizije tvrdnji o lažiranju podataka

FENA Internet

WASHINGTON, 12. oktobra (FENA) - Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda dao je u ponedjeljak svoje puno povjerenje  generalnoj direktorici Kristalini Georgievoj, nakon što je razmotrio optužbe da je izvršila pritisak na osoblje Svjetske banke da promijeni podatke u korist Kine.

Međutim, ministrica finansija SAD-a Janet Yellen upozorila je Georgievu da će pomno pratiti aktivnosti MMF-a i razmotriti sve nove činjenice ili nalaze, te  pozvala na proaktivne korake za jačanje integriteta i vjerodostojnosti podataka u MMF-u.

Upravni odbor MMF-a i Ministarstvo finansija SAD-a izdali su zasebne opširne izjave nakon sedmice maratonskih sastanaka u vezi s djelovanjem Georgieve za vrijeme dok je bila izvršna direktorica Svjetske banke, što je dovelo u pitanje njeno daljnje vođenje MMF-a.

Georgieva, bugarska ekonomistica i prva osoba iz zemlje u razvoju koja je vodila fond, oštro je porekla te tvrdnje. Ona je pozdravila podršku Uprave u zasebnoj izjavi i rekla da je zadovoljna što su se njeni članovi složili da su optužbe protiv nje neosnovane.

- Ovo je očigledno bila teška epizoda za mene lično. Međutim, želim izraziti svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti i integritetu institucija poput Svjetske banke i MMF -a i poštovanje prema svima onima koji su posvećeni zaštiti vrijednosti na kojima su ove organizacije zasnovane - rekla je Georgieva, javlja Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Georgieva: 'Snažan rast' u SAD pomogao u poboljšanju globalnih ekonomskih izgleda

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu