Bosna i Hercegovina     | 12.10.2021. 13:54 |

Vježba u Banjoj Luci - Priprema BiH za članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Terenska vježba ‘EU CZ BiH-Banja Luka 2021’ za pripadnike i jedinice Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost-bezbjednost Brčko Distrikta BiH, održava se od 11. do 15. oktobra na području Banje Luke.

USAR-traganje i spašavanje u ruševinama održava se na lokaciji Incela, WR-spašavanje na vodi održava se na rijeci Vrbas - Trapist i jezero Zalužani, a obuka za upravljanje kampom je u Zalužanima.

Scenarij terenske vježbe civilne zaštite ‘EU CZ BiH - Banja Luka 2021’ su poplave i klizišta, a temelji se na realnim ranjivostima u Bosni i Hercegovini i regiji te u tom segmentu terenska vježba će pokazati stanje operativne pripravnosti za efikasan odgovor.

Predviđeno je da će na vježbi učestvovati oko 200 pripadnika službi zaštite i spašavanja.

- Vježba se provodi u okviru projekta ‘EU za bolju civilnu zaštitu - Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije’ koji provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske - Ravnateljstvo civilne zaštite i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR - navode iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Projekt finansira Evropska unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u vrijednosti od 1,480 miliona eura, a trajanje projekta je od 01.03.2019. do 01.11.2021. godine. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo