Regija     | 12.10.2021. 14:19 |

Slovenija za inicijativu uvrštenja nuklearki u 'zeleni' katalog

FENA Agencije

LJUBLJANA, 12. listopada (FENA) - Oko 40 posto proizvedene električne struje u Sloveniji dolazi iz nuklearke Krško, a zemlja se snažno zauzima da se nuklearne centrale uvrste u izvore "zelene" energije.

"Za energetsku neovisnost nuklearna energija je od ključnog značenja. Te činjenice je svjesno sve više država Europske unije", naveo je u utorak na svom Twitteru slovenski ministar energetike Jernej Vrtovec, čime je komentirao inicijativu skupine članica da se nuklearkama prizna status izvora "zelene" energije na putu prema klimatskoj neutralnosti.

Slovenija i Hrvatska,  suvlasnica krške nuklearke, te još osam članica EU-a,  potpisale su  inicijativu za jače okretanje EU-a nuklearnoj energiji kao učinkovitom načinu borbe protiv klimatskih promjena i za dekarbonizaciju gospodarstva, te pozvale Europsku komisiju da nuklearke uvrsti u katalog izvora tzv.  zelene energije koji bi se koristili i u budućnosti. U njemu su navedene energija sunca i vjetra i geotermalna energija, ali za sada ne i nuklearna.

Uz Hrvatsku, potpisnici zajedničke inicijative Europskoj komisiji su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunjska.

Slovenska vlada izdala je u lipnju energetsku dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearke Krško, što je početak dugoročnog procesa u kojemu će se za taj projekt tražiti šira društvena suglasnost, kako bi dugoročono osigurala energetsku nezavisnost i stabilnost opskrbe.

Premda je do realizacije tih planova još daleko, tome se uz neke susjedne države, posebno Austriju, protive i neke slovenske ekološke udruge.
Na tužbu triju ekoloških organizacija protiv ministarstva za okoliš  i prostor, koje je podržalo dugoročnu orijentaciju na nuklearnu energiju i izdalo energetsku dozvolu za drugi blok nuklearke, u kojoj se tvrdi da je to učinjeno na nezakonit način i bez pravnog uporišta, Vrtovec je krajem prošlog tjedna kazao da žali zbog takvog poteza kojima se vladi proizvoljno postavljaju prepreke.

- Nuklearna energija je vrlo čista i pravi je element naše energetske neovisnosti", kazao je tada Vrtovec, dodavši kako prijedlozi za odricanje nuklearne energije znače zalaganje za redukcije struje u budućnosti.

Po njegovim riječima, Slovenija ne bi imala problema s naglim rastom cijena energija, kakvi se sada pojavljuju, da je energetski neovisna, što bi postala ako se sagradi drugi blok u Krškom.

Nenaklonjenost mogućnosti gradnje druge nuklearke u Sloveniji posebno su jaka u Austriji, gdje je stranka Zelenih članica vladajuće koalicije i gdje se često traži jači pritisak službenog Beča na Ljubljanu da se od nuklearne energije odustane.

Pri tome se nekad iznose i argumenti o navodnoj potresnoj nesigurnosti područja Krškoga, koje je, kako navode protivnici slovenske nuklearke, samo oko 120 kilometara udaljena od Graza ili Klagenfurta, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'