Bosna i Hercegovina     | 12.10.2021. 15:27 |

Razvijati sistemski pristup upravljanju rizikom od katastrofa u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Povodom Svjetskog dana za smanjenje rizika od katastrofa (DRR), 13. oktobra, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn istakli su da je to prilika za razmišljanje o uticaju poplava 2014. i važnosti djelovanja za smanjenje rizika od ponavljanja sličnih katastrofa.

Podsjetili su da su poplave u maju 2014. pogodile četvrtinu teritorija zemlje i milion ljudi, što predstavlja oko 27 posto njenog stanovništva. Ukupna šteta iznosila je približno 1,7 milijardi dolara, dok su ekonomski gubici premašili 1,5 milijardi dolara.

Naglašeno je da je alarmantno iskustvo poplavne katastrofe donijelo mnogo dublje, dugoročne posljedice razvoja po Bosnu i Hercegovinu, koja je jednaka petogodišnjem nazadku u postizanju ciljeva veće ravnopravnosti spolova, nižih stopa siromaštva, smanjene marginalizacije i veće jednakosti manjinskih grupa i osoba s invaliditetom. 

S obzirom na to da je BiH zemlja sklona katastrofama, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine stavlja smanjenje rizika i uticaja ovih katastrofa kao jedno od ključnih sigurnosnih pitanja za državu i regiju i surađuje s Ujedinjenim narodima i Švicarskom Vladom u BiH na uspostavi sveobuhvatnog okvira za smanjenje rizika od katastrofa.

Do sada je 101 država svijeta razvila strategije za smanjenje rizika od katastrofa (DRR). U svojoj podršci da BiH omogući pristup ovoj listi, ponosni smo što podržavamo institucije i građane BiH u pripremi i prilagođavanju rizicima od katastrofa u 10 lokalnih zajednica. Naš zajednički program omogućio je uspostavu mehanizama za saradnju i koordinaciju između službi spašavanja, obrazovanja, socijalne i dječje zaštite, zdravstva i poljoprivrede, što je ključno za postavljanje temelja za dugoročno učinkovito i razvojno usmjereno upravljanje DRR-om u lokalnim zajednicama.

Učinak zajedničkih aktivnosti može se vidjeti u izmijenjenom skupu praksi i alata za izgradnju otpornosti. Na primjer, škole u određenim gradovima u BiH aktivno rade na stvaranju sigurnog školskog okruženja s ciljem pružanja učinkovitijeg odgovora na katastrofe, dok su lokalne zajednice, pojačavši ulogu centara za socijalnu skrb, prepoznale kako važno je poboljšati zaštitu najugroženijih i najugroženijih skupina stanovništva u kriznim situacijama. Štaviše, pokrenuta je institucionalizacija internetske platforme DRAS koja pruža ažurirane informacije o njihovoj izloženosti poplavama, klizištima i potresima te su započele aktivnosti na planiranju mjera prevencije i pripravnosti u poljoprivredi.

Međutim, kako bi BiH pokazala da je potpuno spremna za smanjenje rizika od katastrofa, morat će nastaviti razvijati sistemski pristup upravljanju rizikom od katastrofa. U nadolazećem razdoblju potreban je daljnji razvoj mjera na području smanjenja rizika od katastrofa uključivanjem sektora koji će primjenom odgovarajućih normi, standarda i propisa osigurati integraciju upravljanja rizikom od katastrofa u relevantne razvojne politike na svim nivoima vlasti.

Svaka država je odgovorna za pružanje podrške i smještaja ugroženim građanima u slučajevima katastrofa, a svaka zemlja ima interes smanjiti ljudske žrtve i veličinu materijalne i ekološke štete.

Program na kojem zajednički radimo ključan je za BiH jer ne samo da doprinosi jačanju modela upravljanja rizikom od katastrofa, već je i osnova za dugoročno upravljanje rizicima i održivi razvoj, na dobrobit svih koji žive u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom