Bosna i Hercegovina     | 12.10.2021. 17:08 |

Umjetnički performans za pomoć žrtavama porodičnog nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Fondacija lokalne demokratije je u protekloj godini osnovala Fond „Zajedno smo sigurne“ koji ima za cilj da prikuplja sredstva za žene i djecu koji napuštaju Sigurnu kuću, jer statistike pokazuju da se 80 posto žena koje su dobile podršku nakon izlaska iz skloništa nije vratilo nasilniku, saopćeno je iz  Fondacija lokalne demokratije.

Umjetnički performans „Oslobađanje“ održat će se 15. oktobra od 11.00 do 14.00 sati  u Importanne centru kako bi se skrenula pažnja javnosti i pozvalo na podršku Fondu „Zajedno smo sigurne“.

 Na performansu će slikarke i slikari stvarati djela na temu oslobađanja, novog početka i novog života, odnosno svega onoga što je suprotnost prisili, nasilju i strahu.

U saopćenju se navodi da će dio umjetnika, koji je spriječen da prisustvuje performansu pokloniti svoje radove, a istog dana će na društvenim mrežama biti pokrenuta online aukcija koja će trajati do 19.oktobra u ponoć. Licitiranjem umjetničkih slika koje doniraju slikarke i slikari, javnost će imati priliku da podrži Fond. 

Fondacija lokalne demokratije uputila je zahvale svim građanima i društveno odgovornim kompanijama kao i umjetnicima  koji su prepoznale izazove i probleme s kojima se suočava oko 60 posto žena i djece koji su žrtve porodičnog nasilja i koji su podržali fond „Zajedno smo sigurne“, a posebno kompaniji BH Telecom d.d. Sarajevo. Zahvaljujemo se tržnom centru Importanne na ustupljenom prostoru, kompaniji KARE Sarajevo, te Fondaciji HASTOR, koji su tokom 2021. godine svojim doprinosom omogućavali rast i razvoj fonda „Zajedno smo sigurne“, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mladi Goražda poručili: "Budi ruka spasa jer šutnja nije zlato"

U Sarajevu upriličen performans podrške za narod Palestine

Performans 'Cvijet istine i nade' održan u Sarajevu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu