Kultura     | 12.10.2021. 18:54 |

Spahić uručio nagradu "Srebreno drvo" Lidiji Linceder-Cvijetić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12.oktobra (FENA) - U Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), u prisustvu Generalnog Sekretara Akademije prof. dr. Arifa Šabanovića, predsjednik IPC Ibrahim Spahić danas je uručio nagradu "Srebreno drvo" Međunarodnog centra za mir potpredsjednici Akademije prof.dr. Lidiji Linceder-Cvijetić, ističući da se nagrada dodjeljuje za izvanredan lični doprinos borbi za ljudska prava i slobode i humanizam.

U razgovoru o tridesetogodišnjoj saradnji IPC i ANUBiH sagovornici su, na inicijativu akademika Šabanovića, najavili i primopredaju dokumenata Međunarodnog centra za mir ANUBiH za digitalizaciju memorije načne i umjetničke institucije koja već sedam decenija svjedoči o savremenoj povijesti naše zemlje, saopćeno je.

Riječ je o zajedničkim aktivnostima i apelima za mir i borbu protiv nasilja i rata, formiranju Građanskog foruma, Evropskom karavanu za mir, interkulturalnim i intereligioznim susretima i medunarodnom projektu "Meeting point", saradnji s akademijama i mirovnim pokretima u svijetu i organizacijom UNESCO, pisanim dokumentima i audio i video arhivi IPC.

Memorija ANUBiH je dragocjena za bosanskohercegovačko društvo jer je riječ o najznačajnijoj državnoj instituciji, zaključili su sagovornici.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Ministar Vojin Mijatović dobio zlatnu nagradu 'GlobalLocal' u Dubrovniku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo