Svijet     | 12.10.2021. 20:26 |

Biden domaćin Kenyatti dok rat bjesni u Etiopiji

FENA Internet

WASHINGTON, 12. oktobra (FENA) - Predsjednik Joe Biden održat će prve bilateralne razgovore u svojstvu američkog predsjednika s jednim afričkim čelnikom u četvrtak kada bude domaćin kenijskom predsjedniku Uhuru Kenyatti dok rat i humanitrna kriza razdiru susjednu Etiopiju, saopćila je Bijela kuća.

Razgovori u Ovalnim uredu uslijedit će samo nekoliko sedmica nakon što je Biden potpisao izvršni ukaz prijeteći uvođenjem sankcija protiv etiopskog premijera Abiy Ahmeda i ostalih čelnika umješanih u skob koji potresa regiju Tigray ukoliko se uskoro ne poduzmu mjere za suzbijanje 11-mjesečnog rata.

Izgleda, međutim, da se situacija na terenu samo pogoršala, dok snage Tigraya navode da je etiopska vlada pokrenula vojnu ofanzivu kojom je dugo prijetila protiv njih, u pokušaju da okonča rat. U saopćenju ureda za vanjsku politiku Tigraya navodi se da su stotine hiljada etiopskih “regularnih i neregularnih” vojnika pokrenuli koordinirani napad na nekoliko frontova.

Kenija, koja dijeli granicu s Etiopijom, dugo vremena ima snažne veze sa SAD-om, ulazeći u partnerstvo s Washingtonom u naporima da poraze islamski terorizam.

Kenija je trenutni predsjedajući Vijećem sigurnosti UN-a, na poziciji koja se mjesečno rotira, i to je jedan od razloga zašto je Kenyatta u posjeti Sjedinjenim Državama. Kenija je među relativno glasnim afričkim zemljama prema ratu u Etiopiji, prenosi AP

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!