Svijet     | 13.10.2021. 08:17 |

Statua autohtone stanovnice Mexica umjesto statue Kolumba

FENA Internet

MEXICO CITY, 13. oktobra (FENA) - Guverner Mexico Cityja potvrdio je da će statua autohtone žene zamijeniti spomenik Kristoforu Kolumbu u glavnom gradu.

Statua je uklonjena prošle godine nakon što su borci za prava autohtonih naroda zaprijetili da će ga srušiti.

Gradonačelnica ovog grada Claudia Sheinbaum rekla je da će biti zamijenjena replikom predkolumbijskog kipa poznatog kao Mlada žena Amajca, prenosi BBC.

Kolumba, istraživača porijeklom iz Italije kojeg je finansirao španski dvor kako bi otplovio na istraživačka putovanja krajem 15. stoljeća, mnogi vide kao simbol ugnjetavanja i kolonijalizma jer je njegov dolazak u Ameriku otvorio vrata španskom osvajanju. 

Najnovije saopćenje gradonačelnice Sheinbaum objavljeno je 12. oktobra - na godišnjicu Kolumbovog otkrića Amerike.

U SAD-u se slavi kao Kolumbov dan. Ali u Meksiku i drugim zemljama Latinske Amerike poznat je kao Día de la Raza (španski: Dan utrke). Mnogi na to gledaju kao na spomen domaćeg otpora protiv evropskog osvajanja.

Gradonačelnica Sheinbaum rekla je da želi promjenu u sklopu "dekolonizacije" poznate avenije Reforma, na kojoj se trenutno nalazi prazno postolje.

Dodala je kako je novi spomenik - koji će biti tri puta veći od statue Kolumba - priznanje da su "žene starosjedioci bile najviše progonjene" tokom i nakon kolonijalnog razdoblja.

Vjeruje se da statua autohtone stanovnice Meksika prikazuje vodeću pripadnicu naroda Huastec u vrijeme nastajanja tog naroda.

Originalna statua je u Antropološkom muzeju Mexico Cityja, koji će i napraviti repliku ove statue za postavljanje na aveniji Reforma. Statua Kristofora Kolumba će biti premještena u park u drugom području Mexico Cityja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Meksiko prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada policije u ambasadu u Quitu

SAD i Meksiko postigli dogovor da granični prelazi ostanu otvoreni

Biden i Obrador razgovarat će o fentanilu, migrantima...

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu