Svijet     | 13.10.2021. 10:04 |

Australijska regija uvodi obaveznu vakcinaciju za radnike u uslužnom sektoru

FENA Internet

 

SYDNEY, 13. oktobra (FENA) - Radnici u trgovinama, turistički vodiči i zaposleni u frizerskim salonima samo su neki od brojnih uslužnih radnika kojima je vakcinacija protiv koronavirusa obavezna za rad na Sjevernom Teritoriju Australije, objavili su u srijedu dužnosnici.

Izražavajući zabrinutost zbog niske stope vakcinacije protiv koronavirusa u nekim zajednicama, glavni ministar u teritorijalnoj vladi Michael Gunner najavio je da će se "svi koji rade u uslužnom sektoru morati vakcinisati", prenosi AFP.

Prostrani Sjeverni Teritorij Australije proteže se od tropskog Darwina na Timorskom moru do pjeskovitih naselja Outback Alice Springs i Uluru - područje tri puta veće od Španije.

U njemu živi veliki broj Aboridžina i drugih ugroženih zajednica.

Iako je više od 80 posto odrasle populacije u regiji primilo barem jednu dozu, Gunner je rekao da postoje zabrinutost i zajednice u kojima ljudi oklijevaju ili odbijaju vakcinu.

Do Božića svako ko radi s javnošću mora biti potpuno vakcinisan ili se suočiti s novčanom kaznom u iznosu od 5000 AUD (3.700 USD) i otkazom.

U drugim dijelovima Australije vakcine protiv koronavirusa su obavezna za zdravstvene radnike i nastavnike.

Glavni grad Indonezije najavio je kazne za odbijanje vakcine, a Fidži ima politiku "bez vakcine nema posla" za sve državne službenike.

I širom svijeta postaje praksa da se nevakcinisanim građanima zabranjuje ulazak u zatvorene ili prepune prostore.

Sjeverni Teritorij Australije je od početka pandemije zabilježio samo 214 slučajeva koronavirusa i nijedan smrtni slučaj, ali dužnosnici priznaju da ovakvo stanje neće potrajati.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo