Bosna i Hercegovina     | 13.10.2021. 13:25 |

Brkić predavač na seminaru o europskim integracijskim procesima u Dubrovniku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjeluje na 23. zajedničkom seminaru o europskim integracijskim procesima za diplomate iz srednje i jugoistočne Europe, koji se u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Zaklade Hanns Seidel Stiftung održava od 11. do 14. oktobra 2021. godine u Dubrovniku.

U sklopu seminara zamjenik Brkić je polaznicima održao predavanje na temu “Proširenje Europske unije u realnoj perspektivi”.

Tom prilikom je naglasio da je proširenje EU od strateškog značaja za regiju zapadnog Balkana, koja ne želi biti samo primatelj pomoći, već aktivni i pouzdani partner EU.

Europske integracije su bile i još uvijek su ključni reformski poticaj i važna referentna točka u svim aktivnostima, cilj koji građani regije bezrezervno podržavaju i kojem teže.

 - Tijekom godina, međutim, proces integracija pokazao se prilično krhkim, složenim, a u posljednje vrijeme postao je i izvor nepredvidljivosti, s obzirom na Brexit i rasprave o proširenju nasuprot produbljivanju - kazao je Brkić.

Dodao je kako reforme trebaju vjerodostojnu perspektivu članstva, te da je od izuzetne važnosti zadržati snažnu predanost regije procesu europskih integracija.

 - Kako bi proces proširenja imao potrebnu potporu unutar EU-a, moramo jasno artikulirati našim prijateljima u Europi koristi i vrijednosti koje će naše integracije u EU donijeti Europi u cjelini. Nikada nije bilo važnije uključiti sve partnere, unutar ili van granica EU. Obnova i rekonstrukcija EU-a koja je temeljena na više jedinstva, solidarnosti i zajedničke odgovornosti ključna je za sve aktere - naveo je Brkić.

Iako su signali manje jedinstveni i nepredvidivost europske perspektive regije sve veća, zamjenik Brkić izrazio je nadu da će Europska unija priznati napore i rezultate i pružiti potrebnu potporu za daljnji napredak regije u ovom procesu. Pozitivni pomaci u našim zemljama pokazuju koliko perspektiva pristupanja EU ima jaku transformacijsku moć.

- Put regije u EU može biti dug i naporan, ali ono što nas čeka na kraju bit će vrijedno truda Europa, sigurna i prosperitetna, za sve njene građane - zaključio je Brkić.

Ovogodišnji seminar „Europski integracijski procesi“ u organizaciji Hanns - Seidel - Stiftung i Diplomatske akademije MVEP RH pohađala su četiri državna službenika Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Turković - Grlić Radman: Hrvatska će ublažiti mjere za građane BiH

Veleposlanik BiH Vanja Filipović predao vjerodajnice generalnom tajniku IMO-a

Veleposlanik Bronza predao vjerodajnice prijestolonasljednjiku Lihtenštajna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'