Svijet     | 13.10.2021. 15:35 |

Kharrazi: Dužnost talibana je da eliminišu terorizam

FENA Internet

TEHERAN, 13. oktobra (FENA) – Predsjedavajući iranskog Strateškog vijeća za međunarodne odnose Kamal Kharrazi zatražio je od aktuelnih afganistanskih vladara, talibana da pokušaju eliminirati teroriste u njihovoj zemlji, kao prvu i osnovnu dužnost.

- Aktuelni afganistanski vladari obavezani su svojom dužnošću da se bore protiv terorizma i da spriječe terorističku grupu Daesh (ISIS) da izvodi masakre i da ubija nevine ljude u školama i šiitskim džamijama – kazao je Kharrazi, navodi se u saopćenju koje je objavio informativni centar vijeća u srijedu.

- Glavni zadatak svake vlade je da poštuje prava naroda, od kojih je jedno od ključnih pravo na sigurnost - naglasio je zvaničnik.

Također je kazao da bi aktuelni afganistanski vladari trebali eliminirati terorizam, istovremeno obraćajući pažnju na činjenicu da ugnjeteni šiiti u Afganistanu imaju prirodno pravo da se brane.

- O tome da li će današnji talibani, nakon što su preuzeli vlast nad Afganistanom,  biti drugačiji od onih iz prošlosti tek se treba donijeti procjena na osnovu njihovog tretmana etničkih i vjerskih grupa – kazao je Kharrazi.

- Oni bi također trebali poduzeti odgovarajuće mjere na uspostavi dobrih odnosa sa susjedima i poštovati legitimne interese susjednih zemlja – dodao je.

Kako je zvaničnik istaknuo, Islamska Republika Iran ne miješa se u afganistanska unutrašnja pitanja, iako Teheran ima legitimne interese u Kabulu kojima treba služiti.

Dodatno je pojasnio da iranski legitimni interesi uključuju graničnu sigurnost, sprečavanje terorističkih aktivnosti i ulazak terorista na iransko tlo, sprečavanje tranzita nelegalnih droga u Iran, poštovanje prava šiita i drugih afganistanskih grupa, zaštitu i očuvanje perzijskog jezika kao djela afganistanskog naslijeđa, razvoj trgovinske saradnje Irana i Afganistana i pripremu terena za povratak afganistanskih izbjeglica koje borave u Iranu u njihovim domovima.

- Naša politika u Afganistanu potpuno ovisi o talibanskom ponašanju – izjavio je visoki iranski zvaničnik, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Torkaman: Akcija Irana protiv Izraela nije bila napad već odgovor na napad

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Izraelci čekaju na Netanyahuov odgovor na iranski napad

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'