Svijet     | 13.10.2021. 17:02 |

Merkel održala oproštajni razgovor s kineskim čelnikom Xi Jinpingom

FENA Internet

BERLIN, 13. oktobra (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel raspravljala je o bilateralnim odnosima i o aktuelnim međunarodnim temama s predsjednikom Kine Xi Jinpingom u video pozivu u srijedu tokom njenog oproštajnog razgovora s kineskim čelnikom.

- Između ostalog, raspravljano je o predstojećem samitu G20, klimatskim promjenama i borbi protiv pandemije, kao i o ljudskim pravima i investicijskom sporazumu Evropske unije i Kine - izjavila je glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz.

Razgovor je održan putem video veze zbog pandemije koronavirusa.

Merkel i Xi također su naglasili značaj 50. godišnjice pokretanja diplomatskih odnosa između njihove dvije zemlje, koja će biti obilježena iduće godine.

Mandat Angele Merkel na kancelarskoj poziciji zvanično bi se trebao okončati 26. oktobra, kada se novi njemački parlament sastane prvi put nakon izbora održanih 26. septembra. Ona će, ipak, ostati na poziciji skupa sa svojom vladom u svojstvu prelazne administracije do formiranja nove koalicije.

Kina je nakon izbora izrazila nadu u nastavak saradnje s Njemačkom, dok je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova eksplicitno pohvalila napore Angele Merkel na širenju veza s Kinom tokom 16 godina provednih na vlasti, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Predsjedateljica Krišto u Ateni razgovarala s premijerom Hrvatske Plenkovićem

  FMON organizira razgovor o temi: Hercegovina – nekad i sad

Merkel prima odlikovanje zbog rekodnih 16 godina na čelu Njemačke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta