Svijet     | 13.10.2021. 18:03 |

Francuska - Posjeta More Teheranu od ključnog značaja za oživljavanje JCPoA

FENA Internet

PARIZ, 13. oktobra (FENA) – Predstojeća posjeta Teheranu koordinatora Evropske unije za razgovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma od vitalnog je značaja za njihovu budućnost, saopćila je Francuska u srijedu, dovodeći u pitanje predanost nove iranske tvrdolinijaške administracije spašavanju sporazuma.

Enrique Mora, politički direktor EU, u četvrtak bi trebao održati razgovore sa članovima iranskog pregovaračkog tima četiri mjeseca nakon blokade razgovora između Irana i svjetskih silla, među kojima su i Sjedinjene Države, na oživljavanju sporazuma iz 2015.

- Kroz svoje izjave i djela na terenu, nova iranska administracija presjednika (Ebrahima) Raissija izaziva sumnje u svoje namjere da se vrati Sveobuhvatnom zajedničkom planu akcije (JCPoA) - izjavila je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Anne-Claire Legendre novinarima na dnevnom brifingu.

- Odbijajući da pregovara, Iran istovremeno stvara činjenično stanje na terenu koje dodatno komplicira povratak JCPoA. Stoga je u kontekstu krize od ključnog značaja za budućnost nuklearnog sporazuma posjeta More Teheranu – kazala je.

Islamska Republika u više navrata je tvrdila da će se vratiti pregovorima “uskoro”, ne precizirajući šta to zaista znači. Zapadni diplomati saopćili su da bi se povratak razgovorima u Beču provizorno mogao desiti do kraja oktobra.

Legendre je dodala da bi Teheran također trebao pojasniti svoje namjere ukoliko se vrati razgovorima.

Otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio sporazum u 2018., i ponovo uveo sankcije Iranu, Teheran je obnovio stvaranje zaliha obogaćenog urana, prerađujući ga na više nivoe, i instalirao je napredne centrifuge kako bi ubrzao proizvodnju.

Aktuelni američki predsjednik Joe Biden namjerava obnoviti sporazum ali se strane ne slažu oko toga koji bi se koraci trebali poduzeti i kada, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije