Svijet     | 13.10.2021. 19:19 |

SAD su spremne da razmotre sve opcije ako se Iran ne vrati nuklearnom sporazumu

FENA Internet

WASHINGTON, 13. oktobra (FENA) - Sjedinjene Države spremne su da razmotre sve opcije ukoliko Iran ne bude voljan da se vrati nuklearnom sporazumu iz 2015., izjavio je specijalni američki izaslanik za Iran, Rob Malley, u srijedu.

- Bit ćemo spremni da se prilagodimo drugačijoj realnosti u kojoj se moramo baviti svim opcijama u suočavanju s iranskim nuklearnim programom ukoliko Teheran ne bude spreman da se vrati ograničenjima koje on (sporazum) nameće - izjavio je on, misleći na nuklearni sporazum iz 2015. između Teherana i šest svjetskih sila, u virtualnom obraćanju analitičkoj grupi s sjedištem u Washingtonu.

On je izabrao oštriji retorički stav ukoliko Teheran ne bude voljan da nastavi povinovanje sporazumu, na osnovu koga je Iran pristao da limjitira svoje obogaćivanje urana - program koji je mogući put ka stvaranju fisijskog materijala za nuklearno oružje – u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Malley je, između ostalog, izjavio da su Sjedinjene Države i Izrael - koji je prethodno napao i iračka i sirijska nuklearna postrojenja - jedinstveni u suprotstavljanju iranskim naporima na razvoju nuklearnog oružja, i govorio je o primjeni američkih sankcija stvorenih s ciljem da se spriječi Iran da prodaje svoju naftu u inostranstvu, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!