Svijet     | 13.10.2021. 20:21 |

State Department - SAD ne planiraju normalizirati diplomatske veze s Assadom

FENA Internet

WASHINGTON, 3. oktobra (FENA) - Sjedinjene Države ne planiraju “normalizirati ili unaprijediti" diplomatske odnose s vladom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i također ne ohrabruju druge da tako postupe, izjavio je portparol američkog State Departmenta.

Njegovi komentari odgovor su na pitanje novinske agencije Reuters da li Washington ohrabruje i podržava ponovno približavanje između Jordana i Sirije nakon što je Jordan u potpunosti ponovo otvorio svoj glavni granični prijelaz sa Sirijom u srijedu.

Taj potez podsticaj je ugroženim ekonomijama dvije zemlje i naporima arapskih država da reintegriraju Siriju nakon što su je isključili iz arapskih asocijacija tokom građanskog rata.

- Sjedinjene Države neće normalizirati ni unaprijediti naše diplomtske odnose s Assadovim režimom niti ohrabrujemo druge da tako postupe, uzimajući u obzir zločine koje je Assaiov režim nanio sirijskom narodu - navodi portparol State Departmenta u emailu u srijedu.

- Aassad nema nikakav legitimitet u našim očima, i ne dolazi u obzir da SAD u ovom trenu normaliziraju odnose s njegovom vladom - kazao je portparol za Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom