Kultura     | 13.10.2021. 19:52 |

Mostarsko proljeće: Predstavljena knjiga 'Franjevci u djelima Ive Andrića'

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 13. listopada (FENA) – U sklopu Mostarskog proljeća 2021.– XXIII. dana Matice hrvatske večeras je u Mostaru predstavljena knjiga fra Ike Skoke "Franjevci u djelima Ive Andrića".

U programu su sudjelovali prof. dr. Perina Meić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije Sarajevo, Misijana Brkić Milinković, glavna tajnica MH Mostar, te prof. dr. fra Iko Skoko, autor.

-  Fra Iko se dotaknuo jedne teme koja dira u samo srce Andrićeve poetike, odnosno govori o suodnosu franjevačke književnosti, kulture i duhovnosti i Andrićeve poezije - kazala je u izjavi za medije prof. dr. Perina Meić.

Dodala je kako je knjiga pisana vrlo jednostavnim, čitkim jezikom zbog čega će biti lako dostupna i široj populaciji.

-  Mislim da je riječ o zaista zanimljivom djelu koje svakako zaslužuje pozornost – navela je prof. Meić.

 Prof. dr. sc. Danimir Pezer ocijenio je kako se radi o hvale vrijednom dijelu u kojem se, kako kaže, jedan fratar sjetio napisati znanstveno djelo o franjevcima u djelima Ive Andrića.

- To je malo vraćanje duga Ivi Andriću koji je godinama prijateljevao s bosanskim franjevcima i dobro proučio njihove kronike. Uz to, napisao je doktorsku disertaciju o bosanskim franjevcima i prekrasne pripovijetke koje se ne mogu naći u svjetskoj literaturi – ustvrdio je Pezer.

 Naglasio je kako mu je posebno drago što je to napisao fratar iz Hercegovine, koji je i sam bio džak i student bosanskih franjevaca.   

 (...) U cijeloj svjetskoj književnosti zacijelo ne postoji slučaj da je jedan tako vrstan pisac, tako estetski vrijedno, umješno i iscrpno, tematizirao jednu redovničku zajednicu kao što je Andrić opisao bosanske fratre. Njihova mistika jest mistika svakodnevice: svjesni da ih je Bog usadio u ovu zemljicu, oni ga u njoj traže i pronalaze…" napisao je, uz ostalo, dr. fra Danimir Pezer.

Glazbeni dio programa obogatio je mr. art. fra Emanuel Josić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

HT Eronet predstavio MapApp aplikaciju i promovirao kampanju Glavu gore!

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Mostarskom proljeću i ove godine potpora HT Eroneta

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana