Stranačke aktivnosti     | 14.10.2021. 09:19 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

 SAOPĆENJE ZA JAVNOST PLATFORME ZA PROGRES: ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA I SVI NJENI GRAĐANI!

 Projekat uništenja Bosne i Hercegovine dolazi u kritičnu fazu najavom člana Predsjedništva, Milorada Dodika, o ukidanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, te Agencije za sigurnost i zaštitu.

 Ovaj čin se ima smatrati direktnim napadom na institucije države, s konačnim ciljem osamostaljenja i izdvajanja Republike Srpske iz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Sprovođenjem ovih ideja, uz prešutnu saglasnost vlasnika političkih i sigurnosnih procesa – Visokog predstavnika, OHR-a i Vijeća za implementaciju mira, doći će do potpune realizacije ratnih ciljeva utvrđenih na 16. sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH iz maja 1992. godine. 

Destabilizacijom političkog i državno - pravnog sistema Bosne i Hercegovine institucionalizira se nova realnost, prijeteći javnoj sigurnosti građana i miru u Bosni i Hercegovini. „Dejton“ je oduzeo Bosni i Hercegovina mehanizme obračuna sa protuustavnim djelovanjem. Pitanje sigurnosti države i njene stabilnosti je u političkom smislu pitanje Visokog predstavnika i OHR-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira, te u sigurnosnom EUFOR-a, kao vojne sile sa mandatom za osiguranje ustavnopravnog poretka.

Najave Milorada Dodika o jednostranom postupanju bez uporišta u Ustavu i izvan sistema politike i racia, predstavljaju opasan sigurnosni presedan. Rat protiv Bosne i Hercegovine je politička i historijska kategorija čiji je obim i karakter definisan presudama međunarodnih sudova. Presuda ratnim zločincima bez demontiranja njihovih politika i sljedbenika je cinična real - politika i poraz politike Međunarodne zajednice per se. Visoki predstavnik i OHR velikim dijelom snose odgovornost za višegodišnje nečinjenje koje ovih dana dobija tragičan epilog u najavama Milorada Dodika.

Platforma za progres poziva Visokog predstavnika i OHR da preuzmu odgovornost ili da mandat i nadležnosti suverena vrate građanima Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je položila historijski i civilizacijski test. Ona to čini i danas. Međunarodna zajednica je na potezu, prije nego građani ove zemlje ustanu u svoje ime. U ovom trenutku neophodan je odlučan odgovor snaga mira, ne smo u BiH, nego i na cijelom Balkanu, EU i SAD, s ciljem zaustavljanja antidržavne mobilizacije po uzoru na kraj 90-ih. Historija samoproglašenja, protupravnog djelovanja i secesionizma, koštala je ovu državu života više od 100.000 njenih građana, crnim stranicama u knjigama historije naprednog svijeta i višedecenijskom stagnacijom.

Platforma za progres upućuje alarm svima koji mogu mobilizirati snage mira, razuma i konstruktivne politike da se snažno suprostave ozbiljnoj prijetnji, zaustave je i otvore pozitvnu perspektivu ovom dijelu svijeta. Platforma za progres stoji čvrsto na poziciji odbrane ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedine nam države.

Živjela Bosna i Hercegovina i svi njeni građani.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta