Bosna i Hercegovina     | 14.10.2021. 09:53 |

Pleh: Knjige na adresu mnogo znače starim i bolesnim slijepim osobama

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini rad nije prekidala ni u jeku pandemije. Šta više, u desetostručili su aktivnosti na način da su svakodnevno dostavljali bibliotečku građu na kućne adrese korisnicima, pogotovo starijima od 65 godina koji nisu mogli izaći iz kuće i doći po građu u Biblioteku.

Direktor Biblikoteke Sakib Pleh kazao je Feni, u povodu Međunarodnog dana slijepih osoba, da se i u najtežim trenucima nasreću, odazvao veliki broj mladih ljudi volontera koji su svakodnevno dolazili u prostorije Biblioteke i u dva tonska studija snimali knjige za slijepe osobe i na taj način znatno obogatili bibliotečki fond.

- Mnoge javne ličnosti čitaju djela domaćih i stranih autora za potrebe naših korisnika i to njima mnogo znači jer se posebno vezuju za glasove spikera čitača Jasne Diklić, Izudina Bajrovića, Aleksandra Seksana, Zoke Čatića, Aide Krehić, Rinka Golubovića, Aldina Omerovića, Lejle Durmo, Edine Šećerović, Jasmine Kos i mnogih drugih - kazao je.

Biblioteka, kako je istaknuo direktor Pleh, nastavlja sa najhumanijim projektom, koji oni imaju, a to je dostava knjiga slijepim i slabovidim korisnicima Kantona Sarajevo. To su svi oni koji ne mogu doći i nemaju nikoga koga mogu poslati u Biblioteku, a knjiga im mnogo znači.

Nažalost Biblioteka, kako je kazao, i ovaj Međunarodni dan bijelog štapa dočekuje bez riješenog pitanja osnivača i bez riješenog pitanja finansiranja.

 - I dalje se nastavlja sufinansirati po raznim javnim pozivima iz oblasti izdavačke djelatnosti - naglasio je.

Biblioteka trenutno raspolaže sa knjižnim fondom od 34.500 bibliotečkih jedinica koji koristi 1.450 korisnika slijepih osoba širom svijeta (SAD, Kanada, Australija, Švedska, Finska, Njemačka...).

Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih) - 15. oktobar obilježava se s ciljem podizanja svijesti stanovništva o specifičnim potrebama slijepih i slabovidih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana