Magazin     | 14.10.2021. 15:55 |

Talijanski umjetnik Alberto Ruce gostuje u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. listopada (FENA) - Nakon uspješno realiziranog 10. Street Arts Festivala Mostar, organizacijski SAFMO tim kreće s realizacijom novog umjetničkog sadržaja u okviru "Urban Renaissance" projekta kojeg podržava švedska fondacija  Kvinna till Kvinna, a riječ je u umjetničkoj rezidenciji na kojoj će gostovati talijanski ulični umjetnik Alberto Ruce.

Rezidencija naziva „Equilibrio“ koncipirana je tako što će umjetnik provesti u Mostaru dva tjedna te posvetiti dosta vremena u istraživanju grada i povijesti te kroz susrete s određenim sugrađankama i sugrađanima stvarati utisak o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Mostara. 

Nakon istraživačkog dijela slijedit će stvaranje skice i odabir lokacije za intervenciju koja će se izvoditi na jednoj od ruševina ili napuštenih gradskih prostora.

- Prvi put da na ovakav način pristupamo pripremi kao i izvedbi nekog murala. Za nas je to pomjeranje granica i jedan novi izazov kroz koji ćemo imati vremena posvetiti se samo jednom umjetniku te i sami biti dio cijelog procesa - ističu organizatori.

Nadalje navode kako se kroz ovaj koncept želi staviti akcenat na stanje gradskih javnih prostora u kojima egzistira mnogo ruševina i napuštenih objekata.

- Nama je to sasvim normalna pojava na našim ulicama i ruševine su postale dio nas. Umjetniku poput Alberta Rucea one su inspiracija za eskperimentiranje i stvaranje - kazali su.

Umjetnik će boraviti u Mostaru do 27. listopada, a proces rezidencije moći ćete pratiti na društvenim mrežama Street Arts Festivala Mostar.

Projekat "Urban Renaissance" implementira Udruženje For A s fokusom osnaživanja već postojeće urbane platforme Mostara kao i organizacijskog tima Street Arts Festivala Mostar koji službeno počinje djelovati kao Udruga Rezon.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Šibenčani s 'Prijevarom' gostuju u HNK Mostar

Komedija 'Drug lovac' gostuje u Kosači

Izaslanstvo čitlučkog Ogranka Matice hrvatske boravilo u Munchenu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana