Ekonomija     | 15.10.2021. 10:50 |

Lučić: Dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Miloš Lučić je, povodom obilježavanja 15. oktobra - Svjetskog dana žena na selu, istaknuo da je cilj dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja, te ih informirati i ohrabriti da aktivnije učestvuju u društvu i preuzmu vodeće uloge u svojim zajednicama kako bi se podigla svijest javnosti o njihovoj važnoj, mada još nedovoljno priznatoj ulozi u društvu.

Lučić u saopćenju za javnost napominje da se Bosna i Hercegovina obavezala na provođenje međunarodnih dokumenata koji se bave pitanjima žena na selu, među kojima su Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena u članu 14. i Pekinška deklaracija i Platforma za akciju.

Kaže da su u nekim sredinama vidljivi pomaci u unapređenju položaja žena na selu kao rezultat institucionalnog djelovanja i provođenja određenih projekata, koji su kao ciljnu grupu imali žene u ruralnim sredinama.

Upravo to, smatra on, pokazuje da postoji prostor za akciju i poboljšanje pozicije žena u seoskim sredinama.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u saradnji s gender centrima Federacije BiH i Republike Srpske, realizira FIGAP II Program 2018-2022., koji je podržala agencija SIDA iz Švedske, a čija je vrijednost 2,9 miliona KM i koji za cilj ima poboljšanje položaja žena na selu.

Početkom 2021. godine, Ministarstvo je posredstvom Agencije za ravnopravnost spolova BiH podržalo sedam projekata nevladinih organizacija, u vrijednosti od 90 hiljada KM koji se odnose na ekonomsko osnaživanje žena. Od toga se pet projekata odnosilo na podršku ženama na selu i ženama u sektoru turizma i prehrane, u ukupnom i iznosu od 60 hiljada KM.

U saopćenju se navodi da Okvirni strateški plan ruralnog razvoja BiH (2018-2021) prepoznaje problem nedovoljne ravnopravnosti spolova u poljoprivrednom sektoru i predviđa, kao jednu od mjera, podršku ženama i mladima u ruralnim oblastima, kroz namjenske mjere i grantove.

Dodaje se da se žena na selu suočava sa brojnim izazovima kojima najčešće nije u stanju sama odgovoriti. Zato je neophodno poboljšati njen položaj, posebno u sferi obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja, komunikacije, pravno ekonomskog statusa i nasilja u porodici - ističe Vučić.

Napominje da veći dio nezaposlenog stanovništva u BiH čine žene, a u seoskim sredinama one često nisu ni registrovane, jer se ne prijavljuju na evidenciju zavoda za zapošljavanje. Žene na selu u starijoj životnoj dobi najčeše nemaju penziju niti prihode i prijeti im ekstremno siromaštvo iako rade iste poslove kao i muškarci i dodatno brinu o domaćinstvu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pruža podršku ženama iz osjetljivih kategorija društva (žrtve nasilja, žene koje nisu konkurente na tržištu rada, neobrazovane žene, žene s višečlanom porodicom, žene u stanju socijalne potrebe bez ikakvih primanja, Romkinje). To su žene koje su pandemiju COVID-19 dočekale u veoma teškoj finansijskoj situaciji, koja je na njih vidno uticala, ne samo ekonomski nego i psihološki - navodi Lučić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uz Svjetski dan štednje - Rast depozita pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH

U Mostaru se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana