Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 12:15 |

Finansiranje lokalnih medija mora biti transparentno i u interesu svih građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) -Upravni odbor  Udruženja/udruge BH novinari  upozorava gradske i kantonalne vlasti u Zenici da finansiranje lokalnih medija iz javnih budžeta mora biti transparentno i u interesu razvoja lokalnih medija, jačanja pluralizma i objektivnog informisanje svih građana,saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

U saopćenju se navodi da su  nedopustive bilo kakve manipulacije javnim novcem ili finansiranje poslušnosti medija, koje podrazumijeva  rad novinara u korist lokalnih vlasti i njihovih političkih ciljeva, a ne građana.

Upravni odbor BH novinara podsjeća da je Vlada  Zeničko – dobojskog kantona nedavno dodijelila 300.000 KM medijima i organizacijama u oblasti kulture i društvenog aktivizma.Nakon dodjele sredstava, kako se navodi,  na svom Facebook profilu gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je na neprimjeren i uvredljiv način, bez ikakvih činjenica ili dokaza, etiketirao i vrijeđao novinare i medije - dobitnike granta.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari podsjeća da je  riječ o gradonačelniku koji je, nakon dolaska na vlast, smijenio tadašnje rukovodstvo RTV Zenica i nastavio sa višegodišnjom kampanjom i  političkim pritiscima na medije i novinare koji nisu radili po njegovom diktatu ili zahtjevima.

Najnoviji napad na novinare u Zenici UO BH novinara ocjenjuje političkim licemjerstvom i pokušajem skretanja pažnje sa finansiranja medija novcem kojim raspolažu Gradsko vijeće Zenice i sam gradonačelnik Kasumović.

UO BH novinara naglašava kako finansiranje lokalnih medija i profesionalnog novinarstva predstavlja javni interes i poštivanje prava svih građana na informisanje u lokalanim zajednicama, te nikako ne smije biti prepušteno pojedincima u općinskoj i/ili kantonalnoj vlasti ili podređeno interesima bilo koje političke partije.

U tom kontekstu, BH novinari pozivaju državne vlasti da hitno pristupe donošenju zakona o transparetnosti medijskog vlasništva, kao i pravila za transparentno i odgovorno finansiranje medija javnim novcem, kako bi se stalo ukraj politčkim manipulacijama budžetskim sredstvima i „kupovinom“ naklonosti  medija prema lokalnim vlastima. Nacrti zakonskih rješenja o transparentnosti medijskog vlasništva i transparentnog finansiranja medija iz javnih budžeta čekaju u ladicama Ministarstva prometa i komunikacija BiH od decembra 2018. godine, bez ikakvog izgleda da uskoro budu stavljeni u parlamentarnu proceduru, ističe se u saopćenju UO  Udruženja/udruge BH novinari.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Udruženje BH novinari traži hitnu istragu napada na fotografa Žurnala

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'