Svijet     | 15.10.2021. 13:57 |

Hiljade građana okupilo se na ulicama Tbilisija u znak podrške Sakašviliju

FENA Internet

TBILISI, 15. oktobra (FENA) - Hiljade pristalica bivšeg predsjednika Gruzije, Mihaila Sakašvilija, koji je trenutno u zatvoru, izašli su na ulice glavnog grada Tbilisija tražeći da se on oslobodi.

Sakašvili je zatvoren ranije ovog mjeseca nakon povratka iz egzila.

Desetine hiljada Gruzijaca preplavilo je u četvrtak navečer ulice centraTbilisija u znak podrške pritvorenom bivšem predsjedniku Mihailu Sakašviliju, prenosi AFP.

Demonstranti su tražili njegovo puštanje iz zatvora.

Sakašvili je priveden 1. oktobra nakon povratka iz Ukrajine, gdje je živio u egzilu.

Bivši predsjednik i opozicioni lider započeo je štrajk glađu nakon što je uhapšen, a sada postoje zabrinutost u vezi sa njegovim zdravljem.

U izjavi koju je pročitao njegov advokat, Sakašvili je rekao: "Vrijeme je da spasimo Gruziju, zato moramo biti zajedno."

- Ova Kartagena zla, izdaje i ugnjetavanja sigurno će pasti - dodao je on citirajući Sakašvilijevu izjavu, u referenci na drevni grad uništen ratom.

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013. Napustio je zemlju 2014. godine, a osuđen je u odsustvu četiri godine kasnije po optužbama za korupciju. Osuđen je na šest godina zatvora.

Vratio se u Gruziju uoči izbora za lokalnu vlast, u pokušaju da poveća podršku protiv stranke Gruzijskog sna, milijardera, biznismena Bidzine Ivanišvilija.

Vlasti su ga uhapsile, a lokalni mediji emitirali su snimke kako 53-godišnjaka odvode u pritvor. 

Na izborima je Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), opoziciona stranka koju je osnovao Sakašvili, osvojio 30,7 posto glasova, dok je Gruzijski san osvojio 46,7 posto.

Uoči protesta u četvrtak, oko 70.000 ljudi potpisalo je online peticiju u kojoj se traži oslobađanje Sakašvilija.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je da će se zalagati za oslobađanje Sakašvilija, nešto što su gruzijske vlasti izjavile da nemaju namjeru da ga pomiluju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo