Svijet     | 15.10.2021. 14:23 |

Rusija i Kina održavaju zajedničke mornaričke vježbe u Japanskom moru

FENA Internet

MOSKVA, 15. oktobra (FENA) - Rusija i Kina održavaju zajedničke mornaričke vježbe u Japanskom moru u petak i prakticiraju kako da zajednički djeluju i uništavaju plutajuće neprijateljske mine iz artiljerijske vatre, navodi rusko ministarstvo odbrane u saopćenju.

Manevri su dio vježbi mornaričke saradnje od 14. do 17. oktobra, i u njima učestvuju brodovi ruske pacifičke flote, među kojima su minolovci i podmornica.

Moskva i Peking ostvarili su tješnje vojne i diplomatske veze poslednjih godina u vrijeme pogoršanih odnosa dvije zemlje sa Zapadom.

Dva kineska razarača, podmornica i dvije korvete su među plovilima koje je Peking poslao da učestvuju u vježbama, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, navodeći da su se usidrili na ruskom dalekom istoku prethodnog dana.

Kombinovane snage vježbat će otvaranje vatre na mete stvorene kao imitacija neprijateljskih brodova i izvest će vježbe protuzračne odbrane koje uključuju ruske multifunkcionalne borbene avione SU-30SM i helikoptere, saopćilo je ministarstvo, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'