Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 14:18 |

Potpisan kolektivni ugovor za radnike uposlene u zdravstvu na području BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. oktobra (FENA) - Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Eniz Halilović i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata (NSS) radnika uposlenih u zdravstvu na prostoru tog kantona Emir Baščelija potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području BPK Goražde.

Potpisivanju je prisustvovao i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović.

Uz zahvalnost Vladi BPK i Zavodu zdravstvenog osiguranja, u sindikatu navode da su uposleni u zdravstvu djelimično zadovoljni, ali da će bar imati neku sigurnost.

- Kolektivnim ugovorom definisano je povećanje koeficijenata do 0,2 što smatramo da nije neko povećanje te povećanje satnice sa 2,11 na 2,25, što je i dalje najmanja satnica u FBiH. Dugo smo čekali na potpisivanje Kolektivnog ugovora i na neki način uposleni u zdravstvu su zadovoljni. To nameće i obaveze prema građanima koje su dužni poštovati posebno u uslovima pandemije virusa COVID-19, iako su se i do sada prema njima požrtvovano odnosili - kazao je predsjednik sindikata Emir Baščelija.  

Resorni ministar podsjetio je da su pregovori trajali nepune tri godine, ocijenivši da je potpisivanje Kolektivnog ugovora posebno značajno u vrijeme pandemije, kako bi se, kako je rekao, na neki način odužili zdravstvenim radnicima za sve ono što čine u ovom periodu.

-Želim da se zahvalim Zavodu zdravstvenog osiguranja koji je pružio veliku podršku, jer bez njihove podrške potpisivanje ne bismo mogli realizovati s obzirom da se finansijska sredstva izdvajaju iz fonda Zavoda - kazao je ministar Halilović.

Direktor Zavoda Salem Halilović napomenuo je da je Zavod paralelno vodio pregovore i radio na finansijskoj konstrukciji duži vremenski period, kako bi obezbijedilo sredstva što je, po njegovim riječima, postignuto preraspodjelom i racionalizacijom nekih troškova, i za rezultat je imalo današnje potpisivanje.

- Kolektivni  ugovor potpisan je na period od dvije godine, a za njegovu implementaciju Zavod zdravstvenog osiguranja će izdvajati 760.000 KM na godišnjem nivou. Postojalo je razumijevanje i pregovaračkog tima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu koji je realno shvatio koliko Zavod može izdvojiti sredstava na godišnjem nivou za realizaciju Kolektivnog ugovora - pojasnio je Salem Halilović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat doktora medicine i stomatologije najavljuje štrajk upozorenja

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'