Kultura     | 15.10.2021. 14:51 |

Završeni COBISS dani u NUBBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Potpisivanje Ugovora o punopravnom članstvu u Kooperativnom bibliografskom sistemu i servisima (COBISS.BH) biblioteka s područja Tuzlanskog kantona upriličeno je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u okviru COBISS dana

Nove članice sistema su: Javna biblioteka Banovići, Gradska biblioteka Kalesija i Narodna biblioteka „Dr. Mustafa Kamarić“ iz Gračanice, kojima se pridružila i jedna specijalna biblioteka koja je u sastavu Muzeja istočne Bosne. Osim biblioteke iz Čelića i Živinica sve javne biblioteke s područja TK su članice sistema COBISS, kao i dvije specijalne i dvije univerzitetske.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina  potpisao je ugovor s direktorima biblioteka, novim članicama sistema  - Edisom Hodžićem iz biblioteke Banovići, Alijom Džafićem iz biblioteke iz Kalesije, Nedžadom Peljtom iz biblioteke iz Gračanice i Ljubišom Veljkovićem iz Muzeja istočne Bosne.

COBISS Dani su završili promocijom bibliografija - izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Uvodnu riječ o bh. nacionalnoj bibliografiji i promotor sva tri izdanja bila je pomoćnica direktora NUBBiH, Amra Rešidbegović, koja je istakla značaj bibliografija u kulturno-historijskom i baštinskom naslijeđu jedne zemlje. Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH izdaje nacionalne bibliografije u kontinuitetu sa manjim prekidima od 1953. godine, a prva izrađena u okviru sistema COBISS je izdata za 1999. godinu. 

Promotori pojedinih bibliografija bili su autori i priređivači, Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija mr. Dženana Tuzlak, Bosanskohercegovačke bibliografije serijskih publikacija, mr. Dragana Bogdanović i mr. Azra Smajić Gačević je promovirala Bibliografiju časopisa Bosniaca koju je uradila s istaknutom bibliotekarkom mr. Sonjom Polimac.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

NUBBiH od danas nije u mogućnosti pružati usluge korisnicima

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Predstavljen časopis 'Bosniaca' i otvorena izložba 'Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta