Svijet

Protesti u Italiji zbog obavezne Covid propusnice za zaposlene

Internet, Foto/Twitter

RIM, 15. oktobra (FENA) - U Italiji je danas stupila na snagu Covid propusnica (Green Pass) za sva radna mjesta zbog čega su lučki i transportni radnici izašli na ulice kako bi protestvovali protiv ovih mjera.

Od petka je propusnica, koja je bila potrebna za restorane, kina i teretane, obavezna za sva radna mjesta u privatnom i javnom sektoru. Covid propusnica pokazuje da je osoba vakcinisana protiv COVID-19, oporavila se ili je negativna u posljednjih nekoliko dana.

Zbog protesta došlo je do prekida u tri od šest glavnih talijanskih luka. U Trstu je oko 2.000 lučkih radnika izašlo na proteste protiv propusnica. Očekuje se da će luka biti zatvorena zbog demonstracija, prenosi talijanska novinska agencija ANSA. 

Guverner Furlanije, regije u kojoj je smješten Trst, Massimiliano Fedriga rekao je da luka "radi regularno". 

U Đenovi su lučki radnici obustavili operacije na glavnom mjestu utovara, ali su kamioni krenuli prema drugim tačkama pa je promet olakšan. U Anconi je pristup luci blokiran radnicima. 

U međuvremenu su deseci protivnika ovih mjera pokušali blokirati saobraćaj u Rimu, ali je mnoge od njih zaustavila policija.

Štrajkovi su nastupili i u nekoliko velikih kompanija, uključujući Electrolux, San Benedetto i Zoppas.

(FENA) B.D.