Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 14:52 |

Blagoslovljena kapelica u rodnoj kući Petra Barbarića

FENA Saopćenje

LJUBUŠKI, 15. listopada (FENA) -  Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić svečano je blagoslovio kapelicu u rodnoj kući Petra Barbarića u Šiljevištu-Klobuk, grad Ljubuški. Nakon blagoslova kardinal je predslavio svetu misu zajedno s mnogobrojnim svećenicima, časnim sestrama, hodočasnicima i mještanima.

"Želeći ispuniti oporuku pokojnog Stanka Barbarića i poštovati ovo mjesto, razgovarajući s mostarsko-duvanjskim mons. Petrom Palićem i mjesnim župnikom u Klobuku fra Robertom Jolićem našli smo način da se ovo mjesto blagoslovi kako bi brojni hodočasnici koji dolaze i mole i dalje održavali dragu uspomenu na slugu Božjega Petra Barbarića.

Na nama je da izvršimo njegovu posljednju želju, da ovo bude centar za odgoj budućih svećenika kroz seminare, duhovne vježbe, susrete.  Svakog četvrtka će biti sveta misa za javnost kako bismo zajedno izmolili njegovo proglašenje blaženim, sa željom da svi istinski nadahnuti Petrovim životom slijedimo njegov put vršeći volju Božju…", kazao je kardinal Vinko Puljić.

Travnički Isusovci, predvođeni rektorom sjemeništa Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić" don Željkom Marićem, žele ovo mjesto pretvoriti u mjesto hodočašća, turističkih posjeta, mjesto odmora i oazu mira.

Naime, Petar je u Klobuku živio do svoje petnaeste godine, školovao se, čuvao ovce i radio kao trgovački pomoćnik. Nakon što se odlučio za svećenički poziv, Petar je tiho povezao Hercegovinu s Bosnom, uputivši se na konju u Travnik. Na to su utjecali tradicionalni obiteljski odgoj, ali i travničko sjemenište.

Petar je još za kratkog života ostavio dubok trag među svojim kolegama, ali je nakon smrti postao uzor i inspiracija svima nama.

U Travniku se nalazi njegov grob, a u Klobuku njegov spomen-dom.

Danas se hodočasti i moli na ta oba Petrova mjesta, priopćeno je u petak iz Katoličkog školskog centra Petra Barbarića.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ljubuškim maturantima po 300 maraka potpore

Grad Ljubuški: Za subvencioniranje privatnih vrtića 80.000 maraka

Panel o jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo