Svijet     | 15.10.2021. 15:40 |

Rusija ne očekuje velike pomake u razgovorima s talibanima

FENA Internet

MOSKVA, 15. oktobra (FENA) – Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan Zamir Kabulov izjavio je u petak kako ne očekuje bilo kakve velike pomnake u razgovorima s talibanima naredne sedmice u Moskvi.

Kabulov je kazao, u komentarima koje su objavile ruske novinske agencije, da su talibani potvrdili svoje prisustvo na razgovorima naredne srijede, ali da tek trebaju objaviti sastav svoje delegacije.

- Ne očekujemo nikakve pomake. Mi uviđamo da je ovo veoma dug proces - navodi novinska agencija RIA riječi Kabulova.

Dodao je da će se zvaničnici iz Rusije, Sjedinjenih Država, Kine i Pakistana odvojeno sastati u Moskvi u utorak kako bi zauzeli zajedničku poziciju prema promjenjivoj situaciji u Afganistanu, javila je RIA.

Moskva je bila domaćin međunarodne konferencije o Afganistanu u martu na kojoj su Rusija, Sjedinjene Države, Kina i Pakistan objavili zajedničko saopćenje u kome pozivaju ondašnje afganistanske zaraćene strane da postignu mirovni sporazum i da suzbiju nasilje.

Otada su Sjedinjene Države i njihove saveznice povukle vojnike nakon 20 godina na terenu, a talibani su preuzeli vlast nakon propasti prethodne vlade.

Rusija je sada zabrinuta mogućnošću izbijanja haosa u široj regiji i infiltracije islamskih militanata u bivše sovjetske republike centralne Azije, koje Moskva smatra svojom južnom vojnom tampon zonom.

Otkako su talibani preuzeli vlast, Moskva je održala vojne vježbe u Tadžikistanu i ojačala je svoje teško naoružanje u vojnoj bazi u toj zemlji, prenosi Reuters.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo