Regija     | 15.10.2021. 16:25 |

Ambasador Jaćimović na Samitu o zapadnom Balkanu u Skoplju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović jučer je prisustvovao Samitu o zapadnom Balkanu pod nazivom „Promicanje evropske uključenosti i solidarnosti”, koji je u Skoplju organizirao londonski list The Economist.

Tom prilikom Jaćimović se susreo se sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

U fokusu Samita bile su teme stabilnosti, sigurnosti i suradnje u regiji, procesa integracije zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao i prioriteta Sjeverne Makedonije i regije u post-Covid periodu.

Samit je započeo obraćanjem predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, u sklopu panela zapadni Balkan u post-COVID svijetu: Koji je pravi put do stabilnosti i prosperiteta?“.

Premijer Zaev je istaknuo kako je od velike važnosti zajedno razgovarati o pitanjima budućih koraka koji će dovesti do većeg ekonomskog rasta, reformi i njihove provedbe, konkurentnosti, socijalne kohezije, financijskih sistema, poslovnih partnerstava, a sve u kontekstu zajedničkog puta i vizije prema EU.

U okviru Samita, koji je okupio brojne predstavnike svjetske, evropske i regionalne politike, međunarodnih financijskih institucija, nevladinog sektora i akademske zajednice, organizirani su i paneli „Vizija Evropske unije i zapadnog Balkana - proširenje EU na Zapadni Balkan: Zašto je to ključno za budućnost Evrope?“ te „Jugoistočna Evropa: Jačanje mira i suradnje u krhkom globalnom okruženju“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'