Korona virus

Slovenija donira skoro 580 tisuća doza AstraZenecina cjepiva Covaxu

Agencije, Foto FENA/Arhiva

LJUBLJANA, 16. listopada (FENA) - Skoro 580 tisuća doza AstraZenecina cjepiva Slovenija će donirati programu Covax, odlučila je je vlada u Ljubljani.

Riječ je o 578.336  doza koje su naručene putem zajedničkog sustava naručivanja cjepiva protiv covida-19 u okviru Europske unije, a još nisu isporučene Sloveniji.

Covax je međunarodna inicijativa za pravednu raspodjelu cjepiva koja omogućuje da više cjepiva dobiju siromašnije zemlje u svijetu kojima je cjepivo manje dostupno.

- Dok članice EU-a učinkovito nastavljaju s cijepljenjem svojega stanovništva, procijepljenost u zemljama u razvoju ostaje zanemariva - navela je slovenska vlada povodom odluke o donaciji, prenosi Hina. 

Zbog tragičnog slučaja 20-godišnje djevojke koja je nedavno umrla nakon cijepljenja cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, Slovenija je odlučila da se osim u izuzetnim slučajevima i na vlastitu želju stanovništvo ubuduće cijepi samo mRNA cjepivima, odnosno cjepivima proizvođača Pfizer-BioNTech i Moderne.

- Potrebe i interes za cijepljenjem s cjepivom AstraZenece na globalnoj su razini još uvijek relativno visoke - navela je u obrazloženju donacije vlada premijera Janeza Janše.

(FENA) I.B.