Kultura     | 16.10.2021. 14:52 |

Baljić: Svaki umjetnik se na koloniji Sarajevo iskazao na svoj način

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 16.oktobra (FENA) – Deveta internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo 2021 koja je počela 11. oktobra  ima temu ‘Tragovi svjetlosti’. U tom smislu, po ovim danima kada nema sunca, autori moraju da nose svoju inspiraciju, te tragove svjetlosti, kazala je voditeljica  Galerije “Preporod”, koja je i organizator kolonije, Mirsada Baljić.

Kolonija će završiti sutra, a ove godine, kako je kazala, predstavilo se 13 umjetnika iz četiri zemlje čime je nastavljen kontinuitet.

- Iako pandemija još uvijek traje, mi smo odlučili da napravimo jednu ovakvu koloniju. Umjetnici dolaze iz četiri zemlje  - Sjeverna Makedonija, Grčka, Rusija i BiH. Do ovih pandemijskih godina uvijek je bilo autora iz desetak zemalja – istakla je Baljić.

Naravno, svaki umjetnik se iskazao na svoj način, jedan skulpturom, jedan umjetničkom forografijom, te spajanjem modernog i tradicionalnog kroz sliku.

 - Nadamo se da ćemo kroz tračak svjetlosti, koji smo pronašli, a tragamo cijeli život i bojama prenosimo na platno, pokazati da ne postoje granice u umjetnosti – naglasila je Baljić.

Adis Lukač, jedan od učesnika umjetničke kolonije, kazao je da prisustvo u Gazi Husrev-begovom hanikahu potiče inspraciju.

- Tematski vas ne ograničava, nego ono što je proizvod vaše duše, što osjetite, prenesete na platno. Zato je dobro da publika dođe na otvaranje izložbe, jer se može vidjeti da je pored iste teme, prisutna raznolikost u realizaciji – naveo je Lukač.

Deveta Internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo (2021) počela je 11., a završava 17. oktobra 2021. godine u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!