Bosna i Hercegovina     | 17.10.2021. 10:55 |

Mijatović: Građanski koncept rješenje za modernu i stabilnu državu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Vojin Mijatović smatra da je došlo vrijeme za razgovore političkih aktera o građanskom konceptu uređenja bosanskohercegovačkog društva.

On je to kazao na pres-konferenciji uoči redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99“, čiji je Mijatović današnji uvodničar o temi "Građanski koncept je rješenje za modernu i stabilnu državu BiH“.

Napominjući da je Bosna i Hercegovina evidentno u najvećoj krizi, ustavnoj, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma naovamo, a da krizna vremena istovremeno znače i šansu, on navodi da rješenje problema treba tražiti isključivo i više nego ikad - za stolom, a ne militantno ili na kakav drugi nepoželjni način.

- Građanski koncept je jedino moguć u multinacionalnim, multikonfesionalnim društvima - zaključio je napominjući da građansko nije nešto što je suprotstavljeno individualnom.

Dejtonski sporazum je prolazni dokument koji je značio mir i svi u Bosni i Hercegovini smo, kako je rekao, odgovorni što u međuvremenu nije zaživio građanski koncept.

-Vrijeme je za mobilizaciju građanskog koncepta - u formi razgovora za stolom - istakao je Mijatović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Karavelić na Krugu 99 o temi  'Opsada Sarajeva - neuspjeh genocidne namjere'

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'