Stranačke aktivnosti     | 18.10.2021. 12:23 |

Priopćenje za javnost HRS-a Široki Brijeg

FENA Saopćenje

 PO NALOGU HRS-a INSPEKCIJA UTVRDILA ISPUŠTANJE KEMIKALIJA U UGROVAČU – TVRTKA "FEAL" NOVČANO KAŽNJENA

Postupajući po zahtjevu HRS-a za inspekcijski nadzor korita Ugrovače, Uprava za inspekcijske poslove ustanovila zagađenje Ugrovače od strane tvrtke Feal d.o.o. Široki Brijeg.

Ono što inspkecija nije utvrdila jeste stupanj i analizu onečišćenja, tako da je HRS ponovio zahtjev sa tim izričitim upitima.

Prvo što se mora ustvrditi jeste činjenica kako je inspekcijski nadzor odrađen u vrlo kratkom roku i tu činjenicu ovim putem pozdravljamo.

 U nalazu inspekcije stoji:

“Županijski vodoprivredni inspektor je nakon obilaska rijeke Ugrovače izvršio nadzor u tvrtki FEAL d.o.o. Široki Brijeg, kojom prilikom je ustanovljeno da je došlo do izlijevanja otpadnih voda u korito rijeke Ugrovače koje nisu prošle fazu pročišćavanja. Do zagađenja je došlo uslijed kvara na glavnom ventilu koji je nekontrolirano propustio otpadnu vodu u bazen sa pročišćenom vodom. Voda iz tehnološkog procesa je napunila bazen, te je došlo do prelijevanja istog i dio otpadne vode je završio u rijeci Ugrovači.”

Odgovorni za ovaj čin ekocida kojim je uništeno korito rijeke Ugrovače, a time i također ugroženo zdravlje mještana, ali i ostatka našeg grada su novčano kažnjeni, te je izdano rješenje za čišćenjem Ugrovače.

Međutim, Uprava za inspekcijske poslove nije objavila stupanj onečišćenja niti analizu vode, što smo također tražili. Razlog zašto smo to tražili leži u činjenici da želimo vratiti čistoću Ugrovače i Lištice kakva je nekada bila.

Suvremeni tehnološki procesi, a o čemu su zasigurno u spomenutoj tvrtki upoznati, poznaju procese pročišćavanja i filtracije otpadnih voda, zakonski pravovaljanog skladištenja i odlaganja kemikalija na način da se očuva visoka razina okolišnih standarda.

 Analiza stupnja onečišćenja je prvi korak u iznalaženju najboljeg načina rješavanja otpadnih materijala, bez da se ugrožava okoliš, a samim tim i zdravlje ljudi.

Upozorili smo Upravu za inspekcijske poslove da nepotpunim izvješćem o inspekcijskom nadzoru ne samo da krši cijeli niz zakona, nego se stavlja na stranu vladajuće oligarhije koja ne preže niti zagaditi okolinu zbog svog nemara i tko zna čijih interesa.

Također, analizom stupnja onečišćenja definirao bi se i stupanj štete nastale po okoliš.

Nadamo se kako će Uprava za inspekcijske poslove i po našem drugom upitu djelovati promptno kao kad je bio slučaj prvi put.

Cilj nam je od Ugrovače i Lištice napraviti ponovno bistre rijeke, pogodne za ribolov ne samo uzvodno od cijevi koja ispušta opasne kemikalije, kako je u izjavi za medije rekao gradonačelnik Kraljević, nego i nizvodno. Zdravlje ljudi ne smije imati cijenu.

HRS-a Široki Brijeg

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Priopćenje za javnost HRS-a

Priopćenje za javnost HRS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo