Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 14:19 |

Dodik: Tačka vezana za ugovor BiH i IZ u BiH ima veze s političkim odnosima

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je glasao protiv svih tačaka organizirao je konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je danas nakon sjednice kazao da je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda i da će se o njima raspravljati na sjednici Narodne skupštine RS-a.

- Tu je i odluka o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjoj Luci. NSRS je konačno mjesto odluke kako je predvidio ustav, a ne Predsjedništvo BiH. Nadam se da će NSRS na pažljiv način odnositi o ovim pitanjima. NSRS što bude smatrala da treba uraditi, uradit će - rekao je Dodik.

Istakao je kako se iznenadio da se danas na dnevnom redu pojavila tačka o ugovoru između BiH i Islamske zajednice u BiH.

- Iznenadilo me što se pravi diskriminacija i daje više prava nego što se daje jednim vjernicima nego drugima. Danas smo saznali nešto ponižavajuće što ima veze s politikom, a ne vjerom. Ja nisam protiv da se urede odnosi između BiH i Islamske zajednice, ali u ovom vremenu ne bih glasao i da je sve kako treba, jer se pridržavam zaključaka NSRS gdje će predviđeno da tamo nećemo donositi odluke - kazao je član Predsjedništva BiH.

Iako kaže da nema ništa protiv džume i vjernika muslimana, protiv je toga da vjernici mogu napustiti radno mjesto za vrijeme džume.

- Velika je šteta napravljena kada je dozvoljeno da islamski vjernici mogu izaći u 12 sati petkom s posla na džumu, a poslodavac ih mora pustiti. I ovaj ugovor mora proći istu proceduru koju su prošli ugovori s pravoslavnom i katoličkom crkvom. Nisam spreman da prihvatim nikakvu diskriminaciju. Poruka koja se šalje jeste da su katolici i pravoslavci stranci. Oni su na kraju povukli tu tačku dnevnog reda, to je bila njihova odluka, a ne moja, ali sam isto rekao zašto neću glasati, jer oni moju šutnju često tumače kako oni žele - rekao je.

Rekao je da će danas u Banjoj Luci biti sastanak proširenog kolegija Vlade RS-a na kojem će se praviti dinamika rada raznih akata koje su u pripremi s ciljem davanja roka vraćanja ustavne potencije entiteta RS.

- Mi ništa što je dato BiH ne uzurpiramo niti želimo uzeti za sebe. Te stvari će ostati na nivou BiH, ali sve što je skrnavljeno od Ustava koji danas važi, apsolutno ćemo pokrenuti na sjednici NSRS-a, procedure da se uredi kako RS-u odogovara. Mi mislimo da iza nas stoji Ustav i da ga treba čitati slovom kako piše, a ne duhove koji su prosipali visoki predstavnici. Ne udara se niti na jednu ustavnu poziciju BiH niti Federacije BiH niti kantona. Ovdje je problem zašto RS ima ta prava. Čujemo stalno pozive Bošnjaka međunarodnoj zajednici, Americi. Ako Amerika usliši molitve Bošnjaka, značit će da zajedno rade na tome - istakao je Dodik.

Komentarisao je i zabavu koju je priredio za svoje saradnike u kabinetu u zgradi Predsjednišva BiH gdje je doveo harmonikaša.

- Čovjek je ušao normalno u zgradu, to je moj poznanik iz Banje Luke, iako se sad neki utrkuju da mene kvalifikuju s psihološkog stajališta. Ko pokušava napraviti atmsoferu ovako ratnom, za tim nema potrebe. Niko ovdje ne priziva sukobe osim nekih bolesnih glava. Neka Komšić utvrdi ko. Bile su lijepe pjesme, 'Romanija', 'Srpska majka mene rodila' i još neke pjesme. Pjevao sam svojoj majci, šta je tu problem, šta se tu dešava? Šta je nenormalno zato što smo normalni? Ja ne zavirujem u njihove kabinete, pa mogu raditi šta hoće. Ovaj kabinet pripada srpskom članu Predsjedništva i mi smo se okupili da pokažemo da nema razloga za zabrinutost. Svi koji kite ovako ili onako, njihov problem. Šta je tu nenormalno i nedozvoljeno? Gdje piše da ne smije hamornikaš ući u kabinet? Gdje piše da se ne smije pjevati ili da ja ne smijem imati alkoholno piće u kabinetu, kao kod Džaferovića. Evo, ja i Komšić smo u Džaferovićevom kabinetu pili rakiju prije nekoliko mjeseci - kazao je Dodik.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Dodik pozdravio najavu iz Evropske komisije, ali poručio da bez datuma to ne znači puno

Dodik, Nikšić i Čović u četvrtak na panel diskusiji u Beču

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo