Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 14:21 |

Ministar Bajić upozorio na dugovanja i najavio reformu zdravstva

FENA Mario Loncar

LIVNO, 18. listopada (FENA) – Ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Momčilo Bajić upozorio je u ponedjeljak na velika dugovanja u zdravstvu, koja su, kako kaže, nastala zbog nesavjesnog rada, nepoštivanja propisa rukovoditelja i upravnih vijeća, te propusta osnivača - Vlade, odnosno Skupštine HBŽ-a.

Dug po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada svih zdravstvenih ustanova Hercegbosanske županije iznosi cca 25 milijuna maraka, kazao je Feni ministar Bajić.

Po njegovim riječima, dugovi prema Poreznoj upravi FBiH su nastali unazad 20 godina, a najviše u razdoblju od 2000. do 2008. godine.

Sve zdravstvene ustanove na području Hercegbosanske županije su trenutno blokirane, istaknuo je ministar. 

Poručio je kako će ministarstvo nastaviti s reformskim koracima od kojih je prvi ustrojstvo javnog zdravstva u skladu s propisima, što do sada nije bio slučaj.

Revizija poslovanja u zdravstvenim ustanovama i sva revizorska izvješća su negativna te idu na Vladu i Skupštinu HBŽ-a na daljnje postupanje.

- Naredni potezi usmjereni su na iznalaženje sredstava za pokriće naslijeđenih dugova. Pošto problemi prevazilaze mogućnosti jednog ministarstva, osnovan je interresorni tim u koji su uključeni: Ministarstvo financija, Odbor za zdravstvo Skupštine HBŽ-a, županijski Zavod za zdravstveno osiguranje, Porezna uprava i ustanove javnog zdravstva – naveo je ministar.

Interresorni tim, dodao je, treba da utvrdi dvije ključne polazne veličine u sektoru zdravstva HBŽ-a, i to iznos i strukturu ukupnog akumuliranog duga za sve institucije javnog zdravstva, te iznos troškova za funkcioniranje zdravstvenih ustanova na godišnjoj razini.

Županijski ministar ističe da za najavljene reforme treba vremena, ali i šire društvene podrške kako bi se došlo do cilja.

-  Reforma zdravstva je najsloženija društvena reforma. U pitanju su doslovno životi ljudi i tu nema nikakvog mjesta za politikanstvo i ubiranje političkih poena. Učinit ćemo sve da zdravorazumska rješenja u interesu društva i građana budu postignuta. Svako odlaganje samo će povećati financijske gubitke - zaključio je Bajić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo