Kultura     | 18.10.2021. 14:48 |

Suzana Matvejević: Sve autore treba čitati ali nije lako izabrati najbolje

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Stručna komisija u sastavu Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić odabrala je knjige koje su ušle u uži izbor za novopokrenutu književnu nagradu "Predrag Matvejević"  koja je osnovana u čast tom književniku i intelektualcu.

Književnu nagradu "Predrag Matvejević" osnovali su Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj.

Nakon više krugova pregovaranja u iznimno jakoj konkurenciji žiri nagrade odlučio je u uži izbor uključiti šest knjiga, abecednim redom - Jelena Lengold: "Odustajanje"; Sanja Lovrenčić: "Kabinet za sentimentalnu i trivijalnu književnost"; Semezedin Mehmedinović: "Ovo vrijeme sada"; Borče Panov: "Brijanje balona"; Marko Tomaš, "Pisma s juga"; i Vladislava Vojnović: "Epizodisti i junaci".

Suzana Matvejević je u izjavi za Fenu kazala da je uži izbor išao u nekoliko krugova glasanja i nije bilo lako…

- Bilo je više izvrsnih znanstvenih radova koje smo od početka odvojili, smatrajući da oni ne pripadaju pod “književnost” nego pod znanstvena djela, iako su ponekad izvrsno napisana, kao Goldštajnov Jasenovac ili Kroćenje unutarnjeg nemira: ja žena, prostor Helene Sablić Tomić. Uz to, bilo je bar 20 izvrsnih autora proze i poezije koji su mogli ući u uži izbor, nekih afirmiranih kao Duraković, Cvijetić, Gudžević i Štiks, a i nekih mlađih ili manje znanih kao Nikola Nikolić, Nada Kaurin Knežević, Sara Kopeczky Bajić, Zoja Strenja Šolaja, Ana Vučković…uvjerena sam da ćemo ih još čitati u godinama koje dolaze… Željeli smo što više suziti izbor pa smo tako u nekoliko navrata skraćivali liste pokušavajući zadržati i kvalitativnu i geografsku i rodnu i žanrovsku ravnotežu - kazala je Matvejević.

Također je, navodi Matvejević, u zadnjem krugu uzastopnim glasanjem sudionica žirija ispalo nekoliko vrsnih bosanskih autora koji su bili među njenim favoritima, kao Mehmed Đedović i Jasna Šamić, a i pjesnici kao Vid Jeraj, Mirna Weber i Anđelka Korčulanić.

- Sve ih vrijedi čitati, ali nije lako izabrati najbolje… Sigurno sam ovdje zaboravila spomenuti i mnoge druge, među njima i znance i prijatelje čije su me knjige obradovale i bile mi zanimljive za čitanje, no konkurencija je bila zaista jaka… - podvukla je Suzana Matvejević.

Dobitnici/ce nagrade bit će objavljeni 25. oktobra navečer na mrežnim stranicama Manjinskog društva pisaca, Gornjogradskog festivala i FB stranici Suzane Matvejević.

Svečana dodjela nagrade bit će upriličena 7. novembra  u u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

Nagrada "Predrag Matvejevć" bi se u budućnosti  dodjeljivala svakog 7. oktobra na dan rođenja Predraga Matvajevića za knjige izdate u posljednje tri godine na području "regije" (bivše Jugoslavije), izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U užem izboru za nagradu 'Predrag Matvejević' dvanaest knjiga

Nezirović: Svoje svjetonazore izgradio sam i na onome što je Matvejević za života govorio i pisao

Konkurs za književnu nagradu Predrag Matvejević

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo