Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 15:36 |

Vijeće za vanjske poslove EU dalo podršku za nastavak misije EUFOR-a u BiH

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 18. listopada (FENA) - Vijeće za vanjske poslove Europske unije u ponedjeljak je, na sastanku održanom u Bruxellesu, donijelo zaključke u skladu s kojima se potvrđuje podrška nastavka misije EUFOR-a (operacija Althea) u BiH.

Vijeće je ponovno istaknulo nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Osudilo je blokadu državnih institucija u našoj zemlji, te izrazilo duboko žaljenje zbog dugotrajne političke krize.

Vijeće potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje, i da ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u, navodi se u zaključcima Vijeća.

Nadalje, Vijeće je pozdravilo nastavak operacije Althea, koja je nakon strateških preispitivanja 2017. i 2019. godine ponovno usmjerena na svoj glavni mandat odnosno na podupiranje vlasti BiH u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja na temelju čvrstog modela prediktivne analitike.

Da bi se jednogodišnja misija nastavila potrebno je novo odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

"Istodobno se u okviru operacije nastavljaju provoditi druge zadaće koje proizlaze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), kao i zajedničko osposobljavanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine (AFBiH). Vijeće napominje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem strateškom preispitivanju operacije predstavljenom u lipnju 2021. godine, među ostalim, i u nalazima prema kojima provođenje te operacije i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji kao dio cjelokupne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu Vijeće ponovno potvrđuje spremnost EU-a da nastavi s izvršnim mandatom operacije uz novo odobrenje UN-a", stoji u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU.

Također se navodi kako je Vijeće prepoznalo važnost daljnje koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

"EU i dalje potiče vlasti Bosne i Hercegovine da, uz potporu međunarodne zajednice, pojačaju napore usmjerene na daljnje zbrinjavanje viška streljiva, oružja i eksploziva te na humanitarno razminiranje. U tom pogledu EU je spreman dodatno poduprijeti aktivnosti humanitarnog razminiranja u Bosni i Hercegovini", stoji u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!