Svijet     | 18.10.2021. 15:50 |

Kandidati lijevog centra na putu da postanu gradonačelnici Rima i Torina

FENA Internet

RIM, 18. oktobra (FENA) – Kandidati lijevog centra na putu su da budu izabrani za gradonačelnike Rima i Torina, sudeći po izlaznim anketama objavljenim u ponedjeljak nakon održavanja drugog kruga izbora protiv njihovih desničarskih suparnika na italijanskim lokalnm izborima.

Ukoliko se izlazne ankete potvrde, one će kompletirati niz pobjeda lijevog centra u najvećim italijanskim gradovima i obilježit će nazadovanje desničarske alijanse koja je favorit na narednim nacionalnim izborima 2023. godine. 

Kandidati lijevog centra već su ostvarili lagane pobjede u Milanu, Napulju i Bolonji prije dvije sedmice, bez potrebe za drugim krugom izbora.

Očekuje se da rezultati neće imati trenutne reperkusije za stabilnost vlade nacionalnog jedinstva premijera Maria Draghija, tvrde analitičari.

U Rimu je bivši ministar ekonomije Roberto Gualtieri iz Demokratske stranke (PD), pobijedio s 59 do 63 posto glasova u konkurenciji nad desničarom Enricom Michettijem koji je osvojio između 37 i 41 posto, sudeći po izlaznoj anketi obavljenoj za državnu televiziju RAI.

U Torinu je kandidat PD Stefano Lo Russo pobjedio s između 56 i 60 posto glasova, nad desničarom Paolom Damilanom koji ima između 40 i 44 posto glasova.

U oba grada prethodno je vladao pokret Pet zvijezda, čiji su kaandidati poraženi u prvom krugu izbora, podsjeća Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana