Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 16:07 |

Tuzla: Izazovi mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije COVID-19

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 18. oktobra (FENA) - U Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla održan je okrugli sto na temu Izazovi mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije COVID-19.

Povod je obilježavanje je Svjetski dan mentalnog zdravlja, a organizator je bilo Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Feniks.

- Od vremena izolacije kada smo tek učili o kakvom oboljenju je riječ, kakve probleme donosi, prešli smo dosta dug put. Problemi koje je ova situacija izazvala ogledaju se na više različitih načina, kroz strah i opštu anksioznost koju je kreirala ova situacija, a i kroz čitav niz konkretanih simptoma koji ukazuju na poremećaj psihičke funkcije - izjavio je Bojan Šošić, član stručnog odbora Feniksa.

Tokom okruglog stola stručnjaci su kazali da je potrebno rano reagovati i reducirati vjerovatnoću obolijevanja. 

- Ovo je nastavak obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Ovdje možemo razmijeniti iskustva kako da očuvamo mentalno zdravlje našeg stanovništva. Više od godinu dana smo u uslovima pandemije, ekonomska situacija je teška, sve to doprinosi razvoju poremećaja psihičke funkcije - izjavio šef Centra za mentalno zdravlje prim.dr. Zlatko Kalabić.

Ovaj Centar je tokom pandemije maksimalno pružao usluge svojim pacijentima uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Prva dama Sjedinjenih Država Jill Biden testirana pozitivno na COVID-19

Zdravstveni savjet Grada Goražda o radu i potrebama Centra za mentalno zdravlje

U Središnjoj Bosni trocifren broj zaraženih

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta