Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 16:57 |

Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus u oblasti vanjske politike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, za sve tačke dnevnog reda za su glasali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je protiv bio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjedništvo BiH, nakon glasanja sa dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik), nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti vanjske politike. 

U skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, zbog nepostizanja konsenzusa, predsjedavajući Predsjedništva BiH će neke od tačaka koje su se prvi put našle na dnevnom redu, uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne tačke dnevnog reda.

Zaključke i odluke za neke tačke dnevnog reda iz oblasti vanjske politike, koje su ranije bile na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, a za koje ni danas nije postignut konsenzus, u skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, proglasio je destruktivnim po vitalni entitetski interes.

Predsjedništvo BiH, nakon glasanja sa dva glasa za i jednim glasom protiv, nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine.  

U skladu s članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, zbog nepostizanja konsenzusa, predsjedavajući Predsjedništva BiH će neke od tačaka koje su se prvi put našle na dnevnom redu, uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne tačke dnevnog reda.

Zaključke i odluke za neke tačke dnevnog reda iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje su ranije bile na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, a za koje ni danas nije postignut konsenzus, u skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, proglasio je destruktivnim po vitalni entitetski interes.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo