Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 09:38 |

World Vision BiH - Kampanja informisanja građana o trgovini ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), Udruženje Zemlja djece u BiH i World Vision (WVI) BiH, 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, obilježavaju kampanjom informisanja građana o trgovini ljudima.

Prema evidenciji Centara za socijalni rad sa područja TK, u periodu od 2015. do 2019. godine evidentirano je ukupno 257 djece koja stalno ili povremeno prosjače, samostalno ili u pratnji roditelja/staratelja.

Policijski službenici su zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad Tuzla, romskim medijatorom i nevladinim sektorom, dio neformalnog Mobilnog tima koji prevenira i identificira potencijalne slučajeve trgovine ljudima.

Istražitelj u Odsjeku za borbu protiv organizovanog kriminala i koordinator Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima u TK Mehmedalija Fišeković, je naveo da je 2017. godine podnesen izvještaj protiv dvije osobe, u kojem se navodi da je eksploataciji bilo izloženo šestero djece.

- Predmet je okončan pravosnažnom presudom osobi kaznom zatvora u trajanju od pet godina. Neki predmeti su nepravosnažno okončani, dok je za određeni broj predmeta u toku suđenje – kazao je Fišeković.

World Vision BiH je sa partnerima na lokalnom nivou kreirao multisektorski pristup koji doprinosi rješavanju tog nedovoljno vidljivog problema.

- World Vision BiH podržava inicijativu Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima u TK prema Gradskoj upravi grada Tuzla za formalizaciju Mobilnog tima za identifikaciju trgovine ljudima, jer to bi doprinijelo prepoznavanju i jačanju rada tog važnog lokalnog mehanizma - izjavila je predstavnica nevladine organizacije World Vision BiH Dragana Bulić.

Također WVI BiH sa partnerima podržavaju izradu Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece na lokalnom i kantonalnom nivou u BiH i unapređenje pristupa mobilnim timovima za identifikaciju (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima na području zapadnog Balkana važni su koraci koji vode ka rješavanju problema trgovine ljudima. 

Dokazivanje slučajeva trgovine ljudima, uključujući i slučajeve prisilnog prosjačenja djece, izuzetno je kompleksno zbog čega je saradnja svih institucija države iznimno važna, saopćeno je iz WVIBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'