Ekonomija     | 19.10.2021. 10:57 |

Razvoj ronilačkog turizma u HNK

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. oktobra (FENA) - U saradnji Turističke organizacije Opštine Bar i Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, u Baru je upriličena regionalna radionica na temu donošenja akcionog plana za prekogranični menadžment, poboljšanje i turističku valorizaciju podvodne kulturne baštine kroz ronilački turizam.

Ovom događaju u okviru projekta pod nazivom "Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) prisustvovali su predstavnici svih partnerskih organizacija,  saopćeno je u utorak iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Kako su istakli, radionica je okupila preko četrdeset učesnika koji su slušali prezentacije o trenutnom stanju jedinstvene podvodne kulturne baštine regiona, njenoj evidenciji i zaštiti, kao i o mogućnostima promocije ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude.

Pored predstavljenog akcionog plana, usvojen je edukativni kurikulum za digitalnu dokumentaciju podvodnih arheoloških nalazišta, govorilo se o zakonskoj regulativi i standardizaciji usluga ronilačkog turizma i modelima upravljanja destinacijama za ronjenje.

Aktivnosti projekta WRECKS4ALL postaju prepoznate od strane relevantnih institucija u državi i regionu te se očekuje da će se ubrzo primijeniti osnovne odredbe akcionog plana za razvoj sektora ronilačkog turizma kroz valorizaciju podvodne kulturne baštine u HNK.

Projekat WRECKS4ALL odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020 i sufinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo