Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 12:34 |

Sutra dodjela murasele muftiji sarajevskom Nedžadu ef. Grabusu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović dodijelit će 20. oktobra muraselu novoimenovanom muftiji sarajevskom Nedžadu Grabusu.

Na prigodnoj svečanosti, koja će biti održana u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu, prisustvovat će i zamjenik reisa Enes ef. Ljevaković, predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić, članovi Rijaseta, Sabora, muftije, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa IZ s područja Muftijstva sarajevskog.

Reisu-l-ulema, u svojstvu vrhovnog muftije, imenuje i dodjeljuje muraselu muftijama.

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisu-l-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Murasela se daje osobama koje posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici. Uvođenje u muftijsku dužnost predstavlja značajan događaj za Islamsku zajednicu i muslimane.

Sabor IZ u BiH na prijedlog reisa Kavazovića na sjednici je imenovao Nedžada Grabusa za muftiju sarajevskog.

Muftija Grabus je rođen 1968. godine u Travniku. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu na kojem je započeo akademsku karijeru u svojstvu asistenta, a danas je redovni profesor, angažiran na Katedri za akaid, tesavvuf i uporedne religije. Bio je na studijskim boravcima u Norveškoj, Egiptu, Saudijskoj Arabiji i SAD. Od 2006. do 2021. godine obavljao je dužnost muftije ljubljanskog i u tom periodu uspješno je vodio i realizirao važan projekat izgradnje Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani. Autor je više knjiga i znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

Muftijstvo sarajevsko, pored Kantona Sarajevo (KS), pokriva općine koje po današnjoj teritorijalnoj organizaciji pripadaju Zeničko-dobojskom (ZDK), Srednjobosanskom (SBK) i Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK), te dijelovima entiteta Republika Srpska, javlja Mina.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kasim Trnka imenovan za zamjenika predsjednika Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

VSTVBiH imenovao Sinišu Lazarevića na poziciju sudije Okružnog suda u Bijeljini

Švicarska imenovala predsjednicu države i novu vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta