Sport     | 19.10.2021. 12:41 |

Olimpijski plamen u rukama organizatora iz Pekinga

FENA Internet

ATINA, 19. oktobra (FENA) - Olimpijski plamen za Zimske igre 2022. u Pekingu predat je organizatorima danas na svečanosti u Atini i moći će započeti svoje putovanje u Kinu.

Događaj je održan  na Panathenaic stadionu, koji je bio u potpunosti izgrađen od mramora i 1896. je bio domaćin prvih igara modernog doba.

Zimske igre održat će se u Pekingu od 4. do 20. februara 2022. godine.

Zbog pandemije korona virusa bilo je prisutno samo nekolicina pozvanih gostiju, a primopredaju olimpijskog plamena prenosila je i grčka državna televizija.

Plamen je upaljen dan ranije uz pomoć konkavnog ogledala i sunčevih zraka u drevnom gradu Olimpiji na grčkom poluostrvu Peloponez. Ceremonija je održana na ostacima hrama boginje Here u Olimpiji, na mjestu starogrčkih igara od osmog vijeka prije nove ere do četvrtog vijeka nove ere.

Ceremoniju je pokušala poremetiti  grupa demonstranta. Glasno i sa transparentima protestovali su protiv kršenja ljudskih prava u Kini, Tibetu i Hong Kongu. Policija je privela neke od njih.

Zbog pandemije, olimpijska baklja također neće biti ispraćena na tradicionalan način na grčkom tlu, nakon što je upaljena vatra je prebačena u atinski Akropolj, gdje je prenoćila prije nego što je danas predata Kinezima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kerla: Zimske olimpijske igre 1984. su učinile da Sarajevo bude centar svijeta (VIDEO)

Na današnji dan prije 40 godina olimpijski plamen obasjao Sarajevo i označio početak XIV ZOI

Bob, sankanje i skeleton na Olimpijskim igrama 2026. van Italije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta