Svijet     | 19.10.2021. 13:38 |

Australija daje novčanu pomoć žrtvama da napuste nasilne partnere

FENA Internet

BRISBANE, 19. oktobra (FENA) - Australijska vlada nudi jednokratnu novčanu pomoć kako bi pomogli osobama da napuste svoje nasilne partnere. 

Žrtve se od utorka mogu prijaviti za isplatu 5.000 australijskih dolara (3.700 američkih dolara), a pomoć podrazumijeva gotovinu i direktna plaćanja za troškove poput školarine za djecu, javlja SBS News. 

Vladina nova mjera otvorena je i za žene i muškarce. Međutim, očekuje se da će žene činiti većinu aplikanata u zemlji u kojoj jedna žena smrtno strada od ruku partnera svakih devet dana, prema podacima australijskih vlasti.

Zagovornici ovog programa su pozdravili početak isplata, ali mnogi tvrde da temeljni uzroci nasilja u porodici u Australiji neće biti rješeni ovakvim mjerama. 

Mary Crooks, izvršna direktorica Victorian Women Trust-a, kaže da je Australiji potrebna mnogo šira debata o mačoističkoj kulturi u društvu koja postavlja muškarce na čelo porodice i na većinu pozicija vlasti i korporativne moći.

Rekla je i da je potrebno postaviti pitanja zašto su žene te koje su prisiljene napustiti porodični dom.

- Ovdje postoji veliko moralno, etičko i političko pitanje. Zašto je žena ta koja mora prolaziti kroz dodatnu traumu i remećenje svog života kad ona, zapravo, nije učinila ništa loše? Zašto ona mora biti ta koja će pokupiti djecu i kućne ljubimce, naglo otići iz svog doma, a možda neće moći ni dobiti mjesto u sigurnoj kući? - upitala je Crooks. 

Australija stoji loše na međunarodnoj ljestvici rodne ravnopravnosti, što direktno doprinosi neravnomjernoj dinamici moći u odnosima i čini žene ekonomski ranjivijima.

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o globalnim rodnim razlikama za 2021. godinu stavio je Australiju na 50 mjesto, znatno ispod Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Novog Zelanda.

Jaz u visini plata u Australiji između muškaraca i žena od 13,4 posto je rekordno nizak, navela je vlada u svom izvještaju o budžetu za žene u maju, dok se obavezala da će nastaviti raditi na smanjivanju ove razlike. 

Međutim, brojke pokazuju da je pandemija dodatno pogoršala ekonomsku nejednakost u Australiji jer je više žena izgubilo posao od muškaraca ili im je skraćeno radno vrijeme tokom mjera potpunog zatvaranja. 

Kampanja Crvenog srca koja dokumentuje smrt svake žena i dijeteta u Australiji koji su ubijeni iz namjere, nehata ili zanemarivanja, procjenjuje da su 42 žene od početka ove godine ubijene u Australiji od strane nasilnih partnera. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!