Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 13:56 |

OIERS - Prilika za građane da utiču na energetsku, ekonomsku budućnost BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. oktobra (FENA) - Povodom prve javne rasprave na Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske, koja će biti održana sutra u Trebinju, Centar za životnu sredinu poziva javnost da se uključi u ovaj proces, jer je riječ o Zakonu od izuzetnog javnog značaja.

Kako je saopćeno, pored učešća na javnim raspravama, građani imaju priliku da učestvuju u kreiranju tog zakona dostavljanjem komentara i prijedloga Ministarstvu industrije i energetike do 11. novembra do kada je na javnom uvidu i na taj način utiču na na energetsku, ekonomsku i ekološku budućnost Bosne i Hercegovine.

Trenutni Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) i efikasne kogeneracije je favorizovao komercijalne proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora, a ne građane i zajednice kao proizvođače i potrošače koji plaćaju naknadu za OIE, ističu iz Centra za životnu sredinu.

To znači da građani do sada nisu bili u prilici da ostvare bilo kakva prava i podsticaje za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, a ovaj novi nacrt uvodi te mogućnosti, iako je u velikoj mjeri još naklonjen komercijalnim proizvođačima.

Upravo su javne rasprave pravo mjesto gdje građani mogu svojim učešćem i prijedlozima promijeniti pravac podsticanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, navode iz Centra za životnu sredinu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana