Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 14:12 |

Obilježena 18. godišnjica smrti Alije Izetbegovića (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, te brojne druge delegacije danas su, povodom 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, položile cvijeće na njegov mezar na Šehidskom mezarju Kovači.

- Danas se sjećamo, odajemo poštovanje i iskazujemo zahvalnost rahmetli predsjedniku za sve ono što je uradio za Bosnu i Hercegovinu. Zadužio je BiH svojim djelom za sva vremena - kazao je novinarima član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Po njegovim riječima, Alija Izetbegović je najznačajnija ličnost u modenoj historiji BiH, bio je na čelu BiH onda kada je Bosni i Hercegovini bilo najteže u njenoj historiji, dakle u vremenu kada se BiH borila i izborila za svoju nezavisnost, međunarodno priznanje i kada se borila protiv agresije te se izborila i očuvala kao cjelovita država.

Istaknuo je da su to velika postignuća u historiji svake države, te da je Alija Izetbegović bio na čelu i vodio je sve te procese i zauvijek je svojim djelom zadužio BiH.

- Mi ćemo ga se uvijek sjećati. Ono što je u ovom trenutku svima nama potrebno u BiH je mudrost Alije Izetbegovića, mudrost koja će nam poslužiti da na najbolji mogući način damo odgovore na izazove ove današnje krize i odlučnost da branimo cjelovitu i demokratsku BiH - zaključio je Džaferović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je kazao da je danas bila jedna spontana reakcija ljudi te da se ne sjeća da su ikada u ovome broju došli na dan obilježavanja preseljenja Alije Izetbegovića.

- To je jedna spontana poruka od naroda. Dobro je što je to tako. Imamo jednu jaku emociju koju mi političari trebamo kontrolirati, trebamo sve učiniti da se ne radi u skladu sa emocijama. Da se sačuva mir, stabilnost, da ne dođe do provokacija, da se ne nasjeda na provokacije, nego da čvrsto držimo volan u ovoj situaciji i da izvedemo zemlju na sigurno, da ne dopustimo da se krene u loše scenarije - kazao je Bakir Izetbegović.

Dodao je da se trudi da ima mudrost kakvu je imao Alija Izetbegović.                       

- Nadam se da ima još ponešto osim mudrosti. Ima tu iskustva. Mislim da bi moglo biti od pomoći to što smo mi svi učili od rahmetli Alije Izetbegovića decenijama kako se rade ove stvari u vrlo teškim okolnostima - naveo je Bakir Izetbegović.

Na Šehidskom mezarju Kovači danas se okupio veliki broj građana, a uz polaganje cvijeća, održano je i prigodno obraćanje i vjerski program.      

Pogledajte https://fena.ba/video/6612

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1H-sqqwSiOCRUmy1L9VvDA8PbPabv_vk9?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Održan naučni simpozij '40 godina od sarajevskog procesa 1983.'

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo